Saar De Gelas nieuwe vennoot niche-advocatenkantoor Leeward

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Saar De Gelas
Saar De Gelas © Leeward

Advocatenkantoren voor transport, logistiek en maritieme zaken Leeward en Weegmann De Gelas bundelen de krachten. Saar De Gelas brengt als nieuwe vennoot bij Leeward onder meer expertise aan in bijstand van Belgische vervoerders in Franse rechtszaken.

Op 1 april werd Saar De Gelas (33) van het advocatenkantoor Weegmann De Gelas uit Brugge vennoot van het eveneens Brugse kantoor Leeward. “Mijn vennoot Patrick Weegmann overleed vorig jaar op amper 50-jarige leeftijd. Ik bleef alleen achter met drie collega’s en keek uit naar een nieuw partnerschap. De keuze voor Leeward is niet toevallig want we kenden elkaar goed. Patrick was overigens een oud-medewerker van Lino Verbeke, tot voor zijn pensioen eveneens partner binnen Leeward.”

De Gelas haalde het rechtendiploma aan de Universiteit Gent, aangevuld met een master na master maritieme wetenschappen aan Universiteit Antwerpen. “In 2014 startte ik als advocaat aan de balie van Brugge. Patrick Weegmann was mijn stagemeester en in 2017 werd Weegmann De Gelas opgericht.”

Wind in de rug

Leeward is een niche-advocatenkantoor met een focus op transport, logistiek, maritiem, handel & douane, aansprakelijkheid & verzekeringen. De naam komt van de Engelse scheepvaartterm voor ‘met de wind meevaren’ of ‘de correcte koers aannemen’.

Het team van de leidende partners Jeroen Villé en Armin Wintein groeide met de komst van Saar De Gelas en haar medewerkers tot tien personen. “Hiermee zijn we in de niche van transport en logistiek een toonaangevend advocatenkantoor in Vlaanderen”, stelt Villé. Dit voorjaar werd Leeward voor het zevende jaar op rij opgenomen in The Legal 500, een gerenommeerde ranglijst voor advocatenkantoren per specifieke sector.

Ik begeleid Belgische transportondernemingen in zaken voor Franse rechtbanken met problemen inzake ladingzekering, rij- en rusttijden, cabotage en overladingen

Frankrijk en Duitsland

De Gelas voegt aan Leeward expertise toe. “Mijn specialiteit is de niche van het strafrecht in de (inter)nationale transportsector. Daarin begeleid ik onder meer Belgische transportondernemingen in zaken voor Franse rechtbanken. Bijvoorbeeld met problemen inzake ladingzekering, rij- en rusttijden, cabotage en overladingen. Het Franse procedurerecht verschilt grondig van het Belgische en dat vergt specialisatie.”

“Patrick Weegmann had de dubbele Belgisch-Duitse nationaliteit en vandaar sta ik regelmatig Duitse cliënten bij in Belgische procedures en vice versa. Recent gaf ik bijvoorbeeld advies aan een Duitse transportonderneming bij de oprichting van een Belgische zustervennootschap en vertegenwoordigde ik een Duitse exporteur tegen een Italiaanse zeevervoerder inzake de vrijgave van gestolen goederen.”