Daarom koos Henri Luwaert (MSC) voor een carrière in de logistiek

Flowsmagazine, Mensen
Koen Dejaeger
Henri Luwaert
Henri Luwaert © Henri Luwaert

Hier ook te zien op video – Henri Luwaert, business trainee bij MSC Belgium, vertelt hoe het komt dat hij in de logistiek werkt. In ons Flowsmagazine rond opleiding en carrière, vroegen we aan diverse starters waarom ze aan een opleiding of een carrière in de logistiek zijn begonnen.

Onder de deelnemers aan de getuigenissen bevinden zich (werk)studenten, pas afgestudeerden, trainees en een zij-instromer. Dat leverde heel diverse verhalen en leuke inzichten op. En over één ding zijn ze het allemaal eens: de logistieke sector is een veelzijdige en internationale omgeving waar er veel mogelijkheden voor een prachtige toekomst liggen. Dat bevestigt ook Henri Luwaert, business trainee bij MSC Belgium.

Waarom heb je voor een opleiding in de logistiek gekozen?

“In 2016 ben ik mijn studie Handelswetenschappen begonnen in Gent, met specialisatie finance en risks. Tijdens die periode heb ik de mogelijkheid gehad om enkele stages te doen, zoals bij een bedrijf in Hong Kong dat grondstoffen vervoerde in heel Azië en later bij Vopak, een bedrijf dat ook actief is in Antwerpen. Daar werd mijn interesse in boten opnieuw aangewakkerd. Na mijn master in Gent heb ik gekozen voor een aanvullend jaar Global Supply Chain Management aan AMS in Antwerpen.”

Wat zijn de troeven?

“Het unieke aan een traineeship is dat je op één jaar tijd op acht verschillende afdelingen kunt meedraaien. Op dit moment heb ik reeds twee afdelingen afgerond. De eerste was booking care, waar de aanvragen voor het transport binnenkomen. Mijn volgende halte is het customer care departement, waar we proberen de klanten zo goed mogelijk te begeleiden en wegwijs te maken met hun boekingen. Klantencontact is hier prioriteit en ingewikkelde cases oplossen leer je als geen ander. Het concept traineeship geeft je de kans om op korte termijn enorm veel ervaring op te doen. Na een jaar kom je dan op je landingsplaats terecht en dat zal bij mij op Business Support & Development zijn.”

Met welke uitdagingen word je geconfronteerd?

“Niet één dag is hetzelfde in supply chain, er gebeurt elke dag wel iets. De ene dag is het een fabriek die een storing heeft, de andere dag de uitbraak van een wereldwijd virus. Er gebeurt dagelijks wel iets nieuws dat moet geregeld of aangepast worden, dat vind ik heel uitdagend. Logistiek heeft wereldwijd ook een grote impact: vandaag vinden we het normaal dat we vanuit alle hoeken van de wereld producten bij ons thuis hebben, maar die komen er natuurlijk niet zomaar.”

Welke richting wil je uit?

“Zelf ben ik heel geïnteresseerd om projectgericht te werken, en dan vooral op het vlak van modernisering en actualisering. Ik hou ervan om nieuwe projecten te introduceren, bijvoorbeeld in data quality of sustainability. Ik zou graag projectgericht werken in de shipping industry.”

Heb je nog een persoonlijke boodschap?

“Ik kan mensen alleen maar aansporen om eens een afslag te nemen in de logistieke richting: er is werk voor iedereen en eenmaal je bent gebeten, ben je vertrokken.”