Rudi Du Bois (ex-Customs4trade) geeft kennis douane door bij Deloitte

Nieuws, Mensen
Melanie De Vrieze
Rudi Du Bois
Rudi Du Bois © Rudi Du Bois

Net voor het nieuwe jaar ging Rudi Du Bois aan de slag als senior manager in het trade compliance-department van Deloitte. “Ik gebruik mijn jarenlange ervaring in de industrie en consultancy om het team van experts in exportcontrole te begeleiden.”

Rigoureus werken is een belangrijke kwaliteit als consultant, steekt Du Bois van wal. “Ik leerde die eigenschap toen ik aan mijn doctoraat werkte, maar kan die ook vandaag nog goed gebruiken. Als je advies geeft aan klanten, moet het correct zijn want een fout advies kan de klant blootstellen aan boetes of andere sancties vanwege de autoriteiten.”

Het grootste deel van zijn loopbaan werkte Du Bois in de industrie. Hij werkte twintig jaar bij Alcatel, eerst in Antwerpen, later in Parijs. “Werken op het hoofdkantoor was een interessante ervaring. Je hoort en ziet meer dan op een lokaal kantoor. Ook de medewerkers waren heel divers.” Bij zijn volgende werkgever – het chemiebedrijf DuPont de Nemours in Mechelen – werkte hij eveneens met een internationaal team. “Ik was er verantwoordelijk voor customs & trade compliance EMEA.”

Geolied team

Zes jaar geleden switchte Du Bois van industrie naar consultancy en ging hij aan de slag bij Customs4trade. “Dat was toen een kleinere consultancy-onderneming waar ik de eigenaar-stichter persoonlijk kende. Ik zag het bedrijf groeien van een twintigtal werknemers naar meer dan honderd. Het bedrijf ontwikkelde een eigen softwaresysteem om douane-aangiftes te doen. In zo’n klein bedrijf moet je meer zelf doen. Dat is het grote verschil met mijn nieuwe werkgever Deloitte, waar ik terechtkom in een geolied team.”

In zijn nieuwe functie als senior manager stelt hij zijn ervaring ten dienste van zijn jongere collega’s. “Ik neem mijn kennis op het vlak van douane en exportcontrole mee naar Deloitte. Intussen draai ik bijna dertig jaar mee in dat wereldje. In de beginjaren was het controlesysteem gericht tegen de toenmalige Sovjet-Unie om te vermijden dat de westerse technologie in het oostblok zou terechtkomen. Opvallend is dat we met de sancties tegen Rusland weer in zo’n fase zitten. De wereld is veel veranderd en tegelijk ook weer niet.”

Sanctiemaatregelen

De grootste uitdaging waarvoor de industrie staat, is de aanpassing aan de veranderende omgeving. “Met de invasie van Rusland in Oekraïne is een waterval van sanctiemaatregelen tegen Rusland en de bezette gebieden in Oekraïne gekomen. Om de zoveel maanden duiken er nieuwe maatregelen op. Onlangs nog publiceerde de Europese Commissie het negende sanctiepakket. Bedrijven moeten telkens nieuwe maatregelen toepassen en implementeren in hun eigen systemen. Ook hun medewerkers trainen vergt veel inspanningen om compliant te blijven met al die nieuwe regels.”

Die sanctiepakketen hebben ook gevolgen voor de bedrijven in België. “Rusland is niet alleen een belangrijke afzetmarkt, maar ook een doorgangsland voor andere markten, naar Centraal-Azië bijvoorbeeld. Zowel de transit via Rusland als de activiteiten in dat land zijn belemmerd. Bedrijven moeten nadenken of ze hun vestigingen behouden of sluiten. Dat is zwaar om te dragen.”

Evenwicht zoeken

Douane en compliance zijn domeinen die altijd in beweging zijn. “Als je wil, kun je 24 uur op 24 werken maar dat is natuurlijk niet haalbaar”, vertelt Du Bois. “Ik probeer een balans te vinden tussen mijn werk en mijn gezin, familie en privéactiviteiten. In het verleden heb ik dat soms verwaarloosd, door veel te reizen en in het buitenland te werken. Zoveel op de boer zijn, had een impact op mijn familie en vrienden. Sinds 2009 ben ik terug in België en ik probeer nu aan hen meer aandacht te besteden. Ondertussen heb ik ook twee kleinkinderen en dat brengt natuurlijk ook bepaalde verplichtingen met zich mee.” (lacht)