(Nieuwjaarsreeks) Kristian Vanderwaeren (Douane & Accijnzen)

Interview, Mensen
Te gast
Kristian Vanderwaeren
Douanebaas Kristian Vanderwaeren tijdens uitreiking 3C-certificaten © FOD Financiën

Rond de jaarwissel brengt Flows traditiegetrouw een reeks ‘nieuwjaarsbrieven’. De auteurs overschouwen het voorbije en komende jaar door te antwoorden op vijf vragen. Op deze eerste maandag van het jaar deelt administrateur-generaal van Douane en Accijnzen Kristian Vanderwaeren zijn visie met ons.

1. Wat was voor u dé gebeurtenis van het jaar (en waarom)?

De inval door Rusland in Oekraïne, een land waar de Russen een eeuwenlange historische band mee hebben. Sinds de inval leven we in een andere wereld. De koude oorlog is ‘back on stage’. Tegenover brute militaire kracht staat het doorzettingsvermogen van de Oekraïense bevolking. Dit heeft dan weer enorme bewondering opgewekt bij mij. Een volk met zo’n sterke wilskracht … daar kan ik alleen respect voor opbrengen. Ook de solidariteit die we als Belgen hebben getoond door de vele vluchtelingen op te vangen, vind ik hartverwarmend.

2. Welk bedrijf heeft het afgelopen jaar het meeste indruk op u gemaakt (en waarom)?

SpaceX van Elon Musk, dat dankzij de Starlink-satellietinternetverbinding mogelijk maakte dat het Oekraïense leger verder kon blijven communiceren en de Russische vijand kon blijven bestrijden. Communicatie is essentieel in een oorlog. De man en zijn bedrijven blijven verbazen …

3. Wat is voor u de meest vervelende trend van het voorbije jaar/de voorbije jaren (en waarom)?

De waarschuwing van de Nationale Bank over de onhoudbare overheidsfinanciën. Als manager van de Belgische douane heb ik grootse plannen om fraude en illegale handel nog beter aan te pakken, onze dienstverlening naar de bedrijven te verbeteren en onze (ICT)-processen verder te vereenvoudigen. De regering gaf mij hiervoor middelen, maar ik hoop dat de overheid verder kan blijven investeren in de douane, gegeven de moeilijke financiële situatie waarin onze overheid zich bevindt.

4. Wie is voor u de man of vrouw van het jaar 2022 (en waarom)?

Volodymyr Zelensky als leider van een volk dat hardnekkig weerstand biedt aan de Russische agressie. Zijn communicatie naar zijn bevolking en de buitenwereld vind ik lovenswaardig.

5. Op welk goed voornemen mogen we u afrekenen eind 2023?

Professioneel voornemen: de succesvolle opstart van het 100% scanningproject. Een project waarmee de douane de instroom van cocaïne in de haven van Antwerpen definitief een halt wil toeroepen. Persoonlijk voornemen: ik wil tegen het eind van het jaar een goede basiskennis Spaans hebben — om beter te communiceren met onze Zuid-Amerikaanse collega’s — en mijn golfhandicap verbeteren met tien punten.

Hier bundelen we alle bijdragen voor de Nieuwjaarsreeks.

U krijgt ook de nieuwjaarswensen van onze partner DP World.