Tom Paeshuys: “Nummer 1 positie PoAB wereldwijd nog meer uitdragen”

Interview, Mensen
Koen Dejaeger
Tom Paeshuys van Port of Antwerp-Bruges
Tom Paeshuys © Danny Deckers

Tom Paeshuys is sinds deze maand de nieuwe vertegenwoordiger van Port of Antwerp-Bruges voor Noord-Amerika. “Ik wil het enorme potentieel van onze haven nog meer in de verf zetten aan de andere kant van de wereld.”

Tom Paeshuys (1969) studeerde rechten aan de KU Leuven en begon zijn carrière als juridisch consultant. Hij maakte al snel de overstap naar de logistieke sector. Paeshuys was achtereenvolgens actief bij Noord Natie – dat later werd overgenomen door PSA –, Liège Container Terminal, Inter Ferry Boats (Lineas), CertiWeight en HybridTech. In 2019 startte hij het bedrijf JoinUs in de USA waarbij hij verschillende Belgische high-endateliers verdeelde.

Vanaf januari zal Paeshuys met zijn vrouw en twee kinderen naar North-Carolina verhuizen om er de belangen van Port of Antwerp-Bruges te behartigen voor Noord-Amerika. Met jaarlijks meer dan 28 miljoen ton overslag is de USA de 2e belangrijkste maritieme partner van Port of Antwerp-Bruges. Samen met 6 miljoen ton voor Canada maakt dit van Noord-Amerika de belangrijkste handelspartner van Port of Antwerp-Bruges.

Hoe bent u in deze functie terechtgekomen?

Tom Paeshuys (TP): “Ik herinner me nog goed dat ik in 2008 samen met Luc Arnouts (directeur internationale relaties Port of Antwerp-Bruges) op een professionele rondreis was in China. Ik heb hem toen toevertrouwd dat ik ook de ambitie had om deze fantastische haven te vertegenwoordigen in het buitenland. En kijk: veertien jaar later is het zover.”

“Het is in de eerste plaats niet de bestemming die me aanspreekt, maar wel het uitdragen van het enorme belang én potentieel van Port of Antwerp-Bruges. We hebben echt een bijzonder sterk havenplatform, waar we als Belgen en Vlamingen veel fierder op zouden moeten zijn.”

“Dat geldt ook voor ons, Antwerpenaars. We zijn fier binnen de ring, maar daarbuiten een beetje te bescheiden”, lacht Paeshuys.

Welke accenten wil u leggen in uw nieuwe functie?

TP: “De haven Antwerpen-Zeebrugge beschikt over enorme troeven. Op heel veel gebieden zijn we de nummer 1, maar we moeten dat nog meer uitdragen. Zeker vandaag, met alle uitdagingen die op ons afkomen, zoals bijvoorbeeld de hele energietransitie. Daar moeten we als Port of Antwerp-Bruges op inspelen en we hebben daar het ideale platform voor, maar we moeten dat unieke karakter nog beter uitspelen.”

“De haven is een plek waar zoveel verschillende dynamieken bij elkaar komen. Ze is niet alleen een knooppunt van goederen, maar ook van mensen, van energie, van alle mogelijke logistieke processen. De rol van de haven evolueert continu en wordt ook steeds breder ingevuld.”

Waar kijkt u het meeste naar uit in deze nieuwe uitdaging?

TP: “Ik ga me vestigen in High Point, North Carolina. Wat veel mensen niet weten is dat het de bakermat is van de meubelindustrie. Er zijn overigens ook heel veel Antwerpse ondernemers die zich daar hebben gevestigd en daar ook leven in de brouwerij brengen. Ethnicraft en Verellen Furniture zijn daar twee mooie voorbeelden van.”

“Ik kom vanuit de privésector, dus het zal voor mij een nieuwe rol zijn, maar een waar ik bijzonder naar uitkijk. We behoren met Port of Antwerp-Bruges tot de wereldtop, en in samenspraak met de privébedrijven en concessionarissen die ginder actief zijn, wil ik onze toppositie in de verf zetten en mee helpen uitbouwen.”

“Wat ik wel zal missen, is de Antwerpse gezelligheid, want die vind je nergens anders”, lacht Paeshuys.

Tom Paeshuys: “Nummer 1 positie PoAB wereldwijd nog meer uitdragen” – Flows

Tom Paeshuys: “Nummer 1 positie PoAB wereldwijd nog meer uitdragen”

Interview, Mensen
Koen Dejaeger
Tom Paeshuys van Port of Antwerp-Bruges
Tom Paeshuys © Danny Deckers

Tom Paeshuys is sinds deze maand de nieuwe vertegenwoordiger van Port of Antwerp-Bruges voor Noord-Amerika. “Ik wil het enorme potentieel van onze haven nog meer in de verf zetten aan de andere kant van de wereld.”

Tom Paeshuys (1969) studeerde rechten aan de KU Leuven en begon zijn carrière als juridisch consultant. Hij maakte al snel de overstap naar de logistieke sector. Paeshuys was achtereenvolgens actief bij Noord Natie – dat later werd overgenomen door PSA –, Liège Container Terminal, Inter Ferry Boats (Lineas), CertiWeight en HybridTech. In 2019 startte hij het bedrijf JoinUs in de USA waarbij hij verschillende Belgische high-endateliers verdeelde.

Vanaf januari zal Paeshuys met zijn vrouw en twee kinderen naar North-Carolina verhuizen om er de belangen van Port of Antwerp-Bruges te behartigen voor Noord-Amerika. Met jaarlijks meer dan 28 miljoen ton overslag is de USA de 2e belangrijkste maritieme partner van Port of Antwerp-Bruges. Samen met 6 miljoen ton voor Canada maakt dit van Noord-Amerika de belangrijkste handelspartner van Port of Antwerp-Bruges.

Hoe bent u in deze functie terechtgekomen?

Tom Paeshuys (TP): “Ik herinner me nog goed dat ik in 2008 samen met Luc Arnouts (directeur internationale relaties Port of Antwerp-Bruges) op een professionele rondreis was in China. Ik heb hem toen toevertrouwd dat ik ook de ambitie had om deze fantastische haven te vertegenwoordigen in het buitenland. En kijk: veertien jaar later is het zover.”

“Het is in de eerste plaats niet de bestemming die me aanspreekt, maar wel het uitdragen van het enorme belang én potentieel van Port of Antwerp-Bruges. We hebben echt een bijzonder sterk havenplatform, waar we als Belgen en Vlamingen veel fierder op zouden moeten zijn.”

“Dat geldt ook voor ons, Antwerpenaars. We zijn fier binnen de ring, maar daarbuiten een beetje te bescheiden”, lacht Paeshuys.

Welke accenten wil u leggen in uw nieuwe functie?

TP: “De haven Antwerpen-Zeebrugge beschikt over enorme troeven. Op heel veel gebieden zijn we de nummer 1, maar we moeten dat nog meer uitdragen. Zeker vandaag, met alle uitdagingen die op ons afkomen, zoals bijvoorbeeld de hele energietransitie. Daar moeten we als Port of Antwerp-Bruges op inspelen en we hebben daar het ideale platform voor, maar we moeten dat unieke karakter nog beter uitspelen.”

“De haven is een plek waar zoveel verschillende dynamieken bij elkaar komen. Ze is niet alleen een knooppunt van goederen, maar ook van mensen, van energie, van alle mogelijke logistieke processen. De rol van de haven evolueert continu en wordt ook steeds breder ingevuld.”

Waar kijkt u het meeste naar uit in deze nieuwe uitdaging?

TP: “Ik ga me vestigen in High Point, North Carolina. Wat veel mensen niet weten is dat het de bakermat is van de meubelindustrie. Er zijn overigens ook heel veel Antwerpse ondernemers die zich daar hebben gevestigd en daar ook leven in de brouwerij brengen. Ethnicraft en Verellen Furniture zijn daar twee mooie voorbeelden van.”

“Ik kom vanuit de privésector, dus het zal voor mij een nieuwe rol zijn, maar een waar ik bijzonder naar uitkijk. We behoren met Port of Antwerp-Bruges tot de wereldtop, en in samenspraak met de privébedrijven en concessionarissen die ginder actief zijn, wil ik onze toppositie in de verf zetten en mee helpen uitbouwen.”

“Wat ik wel zal missen, is de Antwerpse gezelligheid, want die vind je nergens anders”, lacht Paeshuys.