(Nieuwjaarsreeks) Jo Van Moer (Van Moer Logistics)

Interview, Mensen
Te gast
Jo Van Moer (Van Moer Logistics).
Jo Van Moer (Van Moer Logistics). © Van Moer

Rond de jaarwissel brengt Flows traditiegetrouw een reeks ‘nieuwjaarsbrieven’. De auteurs overschouwen het voorbije en komende jaar door te antwoorden op vijf vragen. Vandaag laten we Jo van Moer van het gelijknamige transportbedrijf aan het woord.

1. Wat was voor u dé gebeurtenis van het jaar (en waarom)?

Voor mij persoonlijk was het hoogtepunt ons personeelsfeest. Na twee jaar uitstel konden we eindelijk ons dertigjarig bestaan vieren met onze medewerkers. We mochten bijna duizend personen verwelkomen op ons Oktober(personeels)Fest en het was een fantastische ervaring. We kregen de kans om onze mensen van alle verschillende afdelingen samen te brengen en we hebben er een ongelofelijk feest van gemaakt. Als ik daaraan terugdenk, dan word ik echt gelukkig.

2. Welk bedrijf heeft in 2022 het meeste indruk op u gemaakt (en waarom)?

Er is niet echt één specifiek bedrijf dat ik wil benoemen, maar wel een verzameling aan ondernemingen, namelijk onze klanten. Ik ben ongelofelijk trots op de sterke samenwerkingen die we opgebouwd hebben en het langdurige engagement dat we bij elkaar terugvinden.

Als ondernemer is het fantastisch om te zien dat onze partners geloven in de duurzame strategie die we bij Van Moer Logistics elke dag in de praktijk brengen. Want zonder de steun van onze partners kunnen we die investeringen niet uitvoeren.

We hebben doorheen de jaren een sterke mentaliteitsshift gemerkt en ik ben ervan overtuigd dat we dankzij onze eensgezindheid de ecologische en economische uitdagingen samen kunnen overwinnen.

3. Wat is voor u de meest vervelende trend van het jaar 2022 (en waarom)?

Dat is zonder twijfel het acute tekort aan arbeidskrachten. Nog nooit eerder in mijn carrière hebben we te kampen gehad met zo’n personeelstekort. Van Moer Logistics is een ambitieuze en sterk groeiende onderneming, maar we vinden simpelweg niet voldoende medewerkers om ons groeipotentieel volledig te benutten.

Onze overheid dient dringend maatregelen uit te rollen om onze arbeidsmarkt te ondersteunen; mensen die werken dienen meer beloond te worden voor hun bijdrage aan onze economie. Het verschil tussen een uitkering of een nettoloon dat een persoon in loondienst ontvangt, is simpelweg te klein.

Er dienen dus betere voorwaarden toegekend te worden aan onze werkende bevolking. Op die manier zouden er al meer mensen gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan én te blijven. Ik hoop dat onze overheid de krapte op de arbeidsmarkt met de nodige ernst en urgentie aanpakt.

4. Wie is voor u de man of vrouw van het jaar 2022 (en waarom)?

Iemand die veel te weinig in de bloemetjes wordt gezet, is mijn rechter- (én zelfs linker)hand Steven Pauwels. Hij is een van mijn eerste medewerkers en sinds jaren mijn operationeel directeur voor alle magazijnen. Steven staat dag en nacht klaar voor de firma, maar ook voor Anne en mij persoonlijk. Zonder hem had Van Moer Logistics nooit bereikt waar we vandaag staan.

De magazijnafdeling is dit jaar trouwens dé sterkst groeiende businessunit van onze groep, dit dankzij onze uitbreidingen in Gent en Brussel, maar ook door de recente overname van Broekman Logistics Antwerp, en daar wil ik Steven ongelofelijk hard voor bedanken.

5. Op welk goed voornemen mogen we u afrekenen eind 2023?

Ik ben al een tijdje gestopt met het maken van goede voornemens. Ik hoop gewoon dat iedereen het komende jaar zonder al te veel kleerscheuren mag doorkomen. Met de onstabiele globale situatie lijkt 2023 voor iedereen eerder een uitdagend jaar te worden.

Als ondernemer heb ik al wat watertjes doorzwommen, maar ik weet ook dat na regen altijd zonneschijn komt. Dus ik kijk met een optimistische bril naar de toekomst en geloof in de sterke economische troeven van onze haven en zijn stakeholders.

Dus laat ons klinken op een fijn eindejaar en een uitdagend, maar vooral vernieuwend, 2023.

Hier bundelen we alle bijdragen voor de Nieuwjaarsreeks.

U krijgt ook de nieuwjaarswensen van onze partner Portilog.