Jan Coorde van CSP Zeebrugge naar P&O Ferries als port manager

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Jan Coorde
Jan Coorde © Roel Jacobus

In Zeebrugge werd deze week Jan Coorde de nieuwe port manager van P&O Ferries. Hij hoefde slechts de straat over te steken na zeventien jaar bij diepzeecontainerterminal CSP Zeebrugge in het operationeel management.

Donderdag 1 december maakte Jan Coorde (44) de overstap van het uitvoerend operationeel management van CSP Zeebrugge naar de rol van port manager bij P&O Ferries. “Van 2004 tot 2008 werkte ik voor Inchcape Shipping Services uit Antwerpen, waarvoor ik in 2005 met een collega de scheepsagentuur in Zeebrugge opstartte. Na drie jaar als waterklerk in Zeebrugge, stapte ik over naar het operationeel management van het toenmalige APM Terminals Zeebrugge. Ook na de overname van de diepzeecontainerterminal door COSCO Shipping Ports (CSP) in 2017 bleef ik aan boord.”

Als geen ander kent hij de terminal: “Ik blik terug op mooie jaren waarin ik vanuit het uitvoerend operationeel management het volledige reilen en zeilen van de terminal leerde kennen. Het takenpakket was zeer breed: van de teams voor de planning van kade en de gate aansturen, over verantwoordelijkheid als port facility security officer (PFSO) tot overleggen met de vakbonden en havenarbeiders.”

Strippen containers

“In de periode van APM Terminals was het nog mogelijk om letterlijk iedereen bij naam te kennen maar met de groei van CSP Zeebrugge tot ruim driehonderd mensen werd dat moeilijker. De laatste jaren ontfermde ik me over het uitbouwen van het Container Freight Station (CFS), met name het stuffen en strippen van containers in de loodsen die we van Verbrugge overnamen. Die behandelingsactiviteit werd gaandeweg zodanig druk dat we er een specifiek team op gezet hebben. Je begrijpt dat deze terminal nog weinig geheimen voor mij heeft”, vertelt Coorde verder.

Zinvol werk door automatisering

Toch werd het tijd om van lucht te veranderen. “Volgend jaar word ik 45 en ben ik halverwege mijn carrière. Dit is het goede moment om ook eens mijn interesse in de rest van de logistieke ketting te volgen, want er is in de wereld nog meer dan alleen containers. Die kans vond ik bij shortsea-operator P&O Ferries, die zowel trailers als containers op roro en lolo verscheept. Bovendien krijg ik als port manager de leiding over de volledige activiteiten in Zeebrugge. Ik voel dat ik daar klaar voor ben.”

Jan Coorde rapporteert aan director voor het Noordzeegebied Dita Bruijn. Zij stuurde vanuit Rotterdam de activiteiten in Zeebrugge aan sinds het vertrek van Hendrik Sohier naar de bedrijvenvereniging Apzi-Voka in mei. “Vanuit mijn vijftien jaar ervaring aan letterlijk de overkant van de straat, zie ik P&O Ferries als een heel fijne firma, met weliswaar veel werk op de plank. In deze tijd van technologische vernieuwing en arbeidskrapte, valt er nog veel te realiseren op het vlak van digitalisering en automatisering. Met de juiste innovaties kunnen we de beschikbare mensen optimaal en zinvol aan het werk zetten. Er zullen altijd handen nodig zijn.”

Het gebeurt op de kade

In zijn vrije tijd kiest Coorde voor sport. “In een mentaal belastende omgeving als logistiek, is het belangrijk van het hoofd goed leeg te kunnen maken. Daartoe vind ik ontspanning in hardlopen en fietsen. Sowieso hou ik van beweging, zelfs op het werk. Een terminal kun je niet aansturen vanuit een kantoor, je moet aanwezig zijn bij de mensen op de kade waar alles gebeurt.”

Hoe vond iemand die in Schoten bij Antwerpen geboren en getogen is, zijn draai aan de Kust? “Vanaf 2008 woonde ik letterlijk op de mole, het begin van de havendam in Zeebrugge-Bad. Na acht jaar verhuisden we met het gezin naar het polderdorp Uitkerke bij Blankenberge.”