Professor Elvira Haezendonck (VUB) wereldvoorzitter maritieme economen

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
20110222 Zeebrugge Elvira Haezendonck
Professor hoogleraar Elvira Haezendonck (VUB) © RJ

Elvira Haezendonck (VUB) is de eerste vrouwelijke voorzitter in het dertigjarige bestaan van de wereldwijde vereniging van maritiem-economische academici IAME. Ze kreeg op het congres in Zuid-Korea een ruime meerderheid van de stemmen.

Op het congres van de International Association of Maritime Economists (IAME) in het Zuid-Koreaanse Busan verkozen de leden met bijna twee derde van de stemmen Elvira Haezendonck tot nieuwe voorzitter. Dit is niet alleen een belangrijke academische eer, maar ook een primeur. “In het dertigjarige bestaan van de vereniging ben ik de eerste vrouwelijke president”, zegt Haezendonck. “Ook de Council en de vicepresidenten zijn gender-balanced, waarmee we een voorbeeld naar de maritieme businesscommunity stellen.”

Elvira Haezendonck is professor hoogleraar duurzame havenstrategie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en gastprof aan de UAntwerpen en Erasmus Universiteit Rotterdam. Het secretariaat van de vereniging wordt waargenomen door professor dr. Michaël Dooms van VUB.

Grote schoenen

Het mandaat van de voorzitter loopt van 2022 tot 2024. In haar inaugurale speech op de algemene vergadering bij afsluiting van het congres, dankte Haezendonck haar voorgangers Thanos Pallis (Universiteit Athene) en Jan Hoffman (UNCTAD Zwitserland). “Ze laten grote schoenen na om te vullen, maar gelukkig heb ik grote voeten die me zelfvertrouwen geven. Met de raad van bestuur gaan we de uitdaging aan om onze organisatie verder te professionaliseren. We kijken al uit naar het congres van volgend jaar in Los Angeles.”

Theo Notteboom

België is zeer goed vertegenwoordigd in de organisatie van maritieme economen. Haezendonck is de tweede Belg die voorzitter wordt: van 2010 tot 2014 – het maximum van twee termijnen – werd de IAME voorgezeten door Theo Notteboom, professor aan de universiteiten van Antwerpen en Shanghai. Op de conferentie in Busan midden september werd hij aangeduid als vicepresident van IAME. Overigens ontving Notteboom er met enkele Italiaanse collega’s de Best Paper Award voor het document ‘Green finance in bulk shipping’.

Spreken met VN en IMO

De IAME werd in 1992 opgericht en groeide uit tot meer dan driehonderd individuele leden en ruim een tiental aangesloten organisaties. De vereniging is officieel verbonden aan de leidende academische tijdschriften Maritime Policy & Management en Maritime Economics & Logistics.

De IAME onderhoudt goede contacten met onder meer de VN, IMO en andere organisaties en bedrijven in de maritieme wereld.