Dirk Van Aerde hoofd planning lichter- en spoortransport bij DP World

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
20220923 Dirk Van Aerde
Dirk Van Aerde © DP World Logistics Europe

Dirk Van Aerde bekleedt vanaf 1 oktober 2022 de functie als ‘head of operations and network’ bij DP World Logistics Europe. Van Aerde vervangt Toon Pauwels, die half augustus het bedrijf heeft verlaten. 

Van Aerde stapte in januari 2005 in de logistieke en maritieme sector als planner landside operations bij P&O Ports in Stabroek. In april 2006 ging hij aan de slag als planner waterside operations bij terminaloperator DP World in de Antwerpse haven. Hij is vandaag nog actief als terminal operations manager en neemt op 1 oktober de functie op als head of operations and network bij DP World Logistics Europe.

Geschiedenis

“Ik behaalde een licentiaat Geschiedenis, wat soms nog met gelach wordt onthaald in deze sector. Gezien mijn ‘historische achtergrond’ ben ik nog altijd favoriet om deel te nemen aan quizzen op het werk”, grapt hij. “Ik ben toevallig in de maritieme sector gerold. De voormalige operations director van P&O Ports vroeg me of ik geen interesse had om in de haven van Antwerpen te komen werken. De haven was me toen nog vrij onbekend, maar heeft me altijd al geïnteresseerd.”

Van mijn sokken geblazen

“Tijdens mijn bezoek aan Kaai 736, werd ik van mijn sokken geblazen door de schaalgrootte en de drukte”, gaat hij verder. “Sinds 2005 heb ik allerlei watertjes bij DP World Antwerp doorzwommen. Ik ben gestart op het Negende Havendok en ben nadien mee verhuisd naar Antwerp Gateway, de eerste terminal die operaties startte aan het toen nog splinternieuwe Deurganckdok. Ik was actief als scheepsplanner en groeide door tot teamleader. Daarna ging ik aan de slag als operations supervisor en ben ik sinds 2014 operations manager. Intussen ben ik al bijna zeventien jaar bij DP World aan de slag.”

Inlandterminals

DP World Logistics Europe is een businessunit van DP World en biedt via een netwerk van twaalf inlandterminals in België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland logistieke oplossingen aan verladers, expediteurs en rederijen. Er wordt daarbij ingezet op duurzame transportopties zoals de binnenvaart en het spoor. 

Verdiepen in binnenvaart

“2017 was een nogal moeilijk jaar voor de haven. Het was een jaar met zeer grote volumes, wat een groot effect had op de binnenvaart”, vertelt hij. “Onder de vleugels van het Havenbedrijf werd toen een werkgroep opgestart om de afhandeling in de binnenvaart te verbeteren. Ik was toen de contactpersoon van DP World en ben me zo steeds meer gaan verdiepen in de wereld van de binnenvaart.”

“Ik heb een heel mooie tijd beleefd bij Antwerp Gateway, maar had nood aan een nieuwe uitdaging. Ik werd aangesproken door onze voormalige CEO bij DP World in Antwerpen Rob Harrison, die zich vandaag als vicepresident Inland & Logistics toelegt op de ontwikkeling van het Europese intermodaal netwerk”, gaat hij verder. “Hij vroeg me of ik interesse had om Toon Pauwels op te volgen. Ik heb niet lang getwijfeld. Ik ken intermodaal transport vanuit een maritiem diepzeestandpunt en kijk er enorm naar uit om nu ook de andere kant te ontdekken: vanuit het standpunt van de bargeoperators zelf. Ik ben benieuwd om te weten tegen welke uitdagingen zij aanlopen en hoe ik mee kan helpen de modal shift te versnellen.”

Geen poespas

“In de maritieme en logistieke sector zijn menselijke contacten heel belangrijk”, gaat hij verder. “Ik werk graag met mensen samen om doelen te bereiken. De havenwereld is heel rechttoe rechtaan, je weet meteen wat je aan je collega’s hebt. Dat ligt me wel.”

Van Aerde zal zich als head of operations ontfermen over de planningsafdeling voor het lichter- en spoortransport. Hij zal pendelen tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam, waar het hoofdkantoor van DP World Logistics Europe is gevestigd. 

Nieuw gezicht

Naast de aanstelling van Dirk Van Aerde heeft DP World Logistics Europe in zijn managementteam nog een  nieuwe gezicht. Niels Dekker is per 1 september benoemd als head of Commercial and Business Development (CCO). Dekker werkte voordien bij Rotterdam World Gateway.