TranSPORT – Peter De Wit: door bunkering interesse in pleziervaart

Interview, Mensen
Bart Meyvis
Peter De Wit, gedelegeerd bestuurder van Charles De Wit Holding, aan het roer van zijn sloep
Peter De Wit © Charles De Wit Holding

In de zomerreeks TranSPORT portretteren we mensen uit de sector met een hart voor sport. Vandaag: Peter De Wit, gedelegeerd bestuurder van Charles De Wit Holding en elke dag een beetje meer gebeten door de pleziervaart.

Ik had eigenlijk verwacht dat de CEO van een bunkerbedrijf in zijn vrije tijd achter het roer zou staan van een benzineslurpend jacht, maar ik zie je toch erg vaak zeilen.

Peter De Wit (PDW): “Ik ben me pas gaan interesseren in het zeilen nadat we Nassau Scheepsbenodigdheden hadden overgenomen, een gerespecteerde zaak die al sinds 1948 bestond en enkel focuste op de beroepsvaart. Op de ‘Belgian Boat Show’ in Gent hebben we toen bij wijze van test eens een stand gehad met producten voor de pleziervaart. Door de positieve reacties die we daarop kregen, hebben we toen beslist om die producten mee in ons gamma op te nemen. Toen kwamen we er snel achter dat ons personeel heel veel kennis had van beroepsvaart, maar bijna niets kende van pleziervaart en zeker niet van zeilen. Op een gegeven moment heb ik Carl Geeraerts (voormalig commercieel manager bij RAFC) ontmoet in onze winkel. Carl is vroeger nog wedstrijdzeiler geweest en is na dat gesprek vrij snel aan boord gekomen bij Nassau om onze winkel verder uit te bouwen met de juiste expertise.”

Wanneer ben je dan zelf beginnen varen?

PDW: “Door al die veranderingen op het werk werd ik geprikkeld door plezierboten en ben ik beginnen studeren voor mijn vaarbewijs. Van toen af huurde ik regelmatig tijdens buitenlandse vakanties een zeilboot met de familie. Zo zeilden we al in Griekenland, Corsica en Kroatië.”

“Ik heb ook een keer de Antwerp Race meegevaren vanuit Breskens. Onlangs hebben we zelfs het 75-jarige jubileum van ons bunkerbedrijf gevierd met het hele bedrijf tijdens een zeiltocht in Zeeland op de Oosterschelde.”

Neem je die passie voor varen mee naar je bedrijf?

PDW: “Zeker. Sinds we ‘Antwerp Nautical Center’ (een samenwerking met een aantal grote merken zoals North Sails) hebben opgericht, is de verankering met het zeilen alleen maar versterkt. Zo hebben we ondertussen een drietal professionele zeilers in ons team. Piet Smet is daar een van. Hij is de kapitein van het zeilprogramma ‘Over de Oceaan’, waarvan we ook sponsor zijn.”

“We willen ons in Antwerpen nu nog veel meer toespitsen op de pleziervaart en echte concepten aanbieden. Zo werd er onlangs een steiger gebouwd voor een recreatieve koophaven, er kan bij ons getankt worden en er werd een sloep aangekocht waarmee we mensen na een rondvaart per sloep naar restaurants in de buurt van het MAS willen gaan brengen. Echt zeilschepen aantrekken om naar de Stadshaven af te zakken, zal wat moeilijker zijn. Zo moet het zeilverkeer altijd vanaf de Schelde komen en zitten we daar nog altijd met een getijdensluis. Die maakt een bezoekje aan de Stadshaven toch niet eenvoudig.”

Jullie zijn ondertussen de derde generatie van het bedrijf. Hadden je ouders of grootouders al iets met pleziervaart?

PDW: “Mijn grootvader, Charles De Wit, had vroeger een speedboot. Ik herinner me niet meer welk type boot het was, maar weet nog wel dat die gigantisch veel verbruikte. Eerlijk gezegd ben ik me zelf ondertussen toch ook wat meer gaan interesseren in motorjachten. Zeilen vind ik prachtig, maar dat wil ik alleen doen met ervaren mensen. Achter het roer van onze sloep voel ik me zekerder en daar durf ik al eens zelf mee op pad gaan.”

Droom je dan ook stiekem van een groot motorjacht?

PDW: “Ja, maar dan alleen om te huren. Als eigenaar van een boot mag je niet al te veel andere hobby’s hebben, denk ik. Het bezitten van een boot vraagt erg veel tijd en onderhoud. Ik vind varen heel leuk, maar ik wil er geen andere bezigheden voor opgeven.”

Hier leest u de andere artikels van de zomerreeks 2022 ‘TranSPORT’.

TranSPORT – Peter De Wit: door bunkering interesse in pleziervaart – Flows

TranSPORT – Peter De Wit: door bunkering interesse in pleziervaart

Interview, Mensen
Bart Meyvis
Peter De Wit, gedelegeerd bestuurder van Charles De Wit Holding, aan het roer van zijn sloep
Peter De Wit © Charles De Wit Holding

In de zomerreeks TranSPORT portretteren we mensen uit de sector met een hart voor sport. Vandaag: Peter De Wit, gedelegeerd bestuurder van Charles De Wit Holding en elke dag een beetje meer gebeten door de pleziervaart.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt toegang tot Flows?

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

Abonneer

Ben u al abonnee?

Login