Sonny Van Wynaerde (VTS-operator PoAB) draagt binnenvaart in het hart

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
20220609 Sonny Van Wynaerde
Sonny Van Wynaerde © Rosita Humblé

Sonny Van Wynaerde is sinds vorige maand – mei 2022 – aangesteld als Vessel Traffic Service Supervisor bij Port of Antwerp-Bruges (PoAB). In zijn vrije tijd is hij binnenvaartschipper. “Ik wil verbonden blijven met het water”, zegt hij. 

Sonny Van Wynaerde heeft bij Port of Antwerp-Bruges (PoAB) al een mooi carrièrepad afgelegd op jonge leeftijd. Hij startte in 2012 als bootman of ‘lijntjesman’ in de sluizen en groeide door tot ploegbaas. Daarna schakelde hij over naar de nieuwe dienst VTS (Vessel Traffic Services) als operator. Sinds kort is hij als VTS-verkeersleider aan de slag. 

Coördinatie

“We staan in voor de scheepvaartbegeleiding in de dokken”, vertelt hij. “Doorheen de jaren is het in de Antwerpse haven steeds drukker geworden. Er is meer goederenoverslag en de schepen worden alsmaar groter. We zitten, in vergelijking met de rest van Europa, in heel nauw vaarwater. Als VTS-begeleiders verhogen we de veiligheid en werken we efficiënter met onze ketenpartners samen.”

Advies

“Daarnaast verlenen we extra waardevolle informatie aan het scheepvaartverkeer, zoals obstructies of waar er al dan niet kan worden afgemeerd”, gaat hij verder. “Als de kapitein beslist om met ons advies niets te doen, zijn we gemachtigd om instructies op te leggen.”

Vrije tijd

Van Wynaerde stamt af van een familie van binnenschippers. Zijn voorouders waren zelfs een van de eersten die met een gemotoriseerd binnenschip voeren. Hij leerde de kneepjes van het vak van zijn vader. “Mijn ouders voeren op een binnenschip van zo’n 110 meter lang. We vervoerden vooral bulkgoederen zoals zand, kunstmest en stenen. Toen ik nog op school zat, ging ik tijdens het weekend mee aan boord om hen te helpen”, vertelt hij. “Wanneer ze met pensioen zijn gegaan, ging ik actief op zoek naar jobs om in mijn vrije tijd nog te kunnen varen. Zo ben ik bij een bedrijf terechtgekomen die binnenvaartschippers zoekt voor bepaalde opdrachten.”

Beweging

“Ik vaar vooral in de Antwerpse regio, maar het gebeurt weleens dat ik een aanbieding krijg in Duitsland”, gaat hij verder. “Dan varen we de Rijn en de Moezel op. Dat voelt een beetje als op vakantie gaan. Je komt in prachtige streken terecht. Toeristen zwaaien ons toe in de sluizen of auto’s die langs ons passeren, toeteren. Verder dan Duitsland vaar ik niet. Zo kan ik nog tijd met mijn gezin besteden.”

Opgestart

VTS is sinds april 2021 24 op 7 operationeel op de linker-Scheldeoever in de haven van Antwerpen. In november kwam er een dienstverlening op de rechteroever bij. Vanuit het Antwerp Coordination Centre (ACC) aan de Zandvlietsluis overzien 8 VTS-verkeersleiders en 26 VTS-operatoren het verkeer. 

Van Wynaerde maakt deel uit van het eerste team dat VTS in Antwerpen heeft opgestart. “Vanuit mijn nautische ervaring wist ik al vrij goed wat de job inhield en hoe de communicatie verloopt. In de haven van Rotterdam bieden ze al langer VTS-diensten aan. Dat was voor mij een grote drijfveer om de dienst in Antwerpen mee uit te bouwen tot wat het vandaag is. We zijn nog volop aan het uitbreiden en op zoek naar nieuwe VTS-operatoren”, vertelt hij. 

Tien jaar

Hij werkt intussen al meer dan tien jaar voor het Havenbedrijf. “PoAB is een goed geoliede machine die veel kansen biedt. Ik wou in mijn job vooral verbonden blijven met het water. Buiten het feit dat ik mijn job heel graag doe, kom ik als VTS-verkeersleider ook nog veel collega’s, vrienden en kennissen tegen die de sluis invaren of die ik op de marifoon hoor.”

Sonny Van Wynaerde (VTS-operator PoAB) draagt binnenvaart in het hart – Flows

Sonny Van Wynaerde (VTS-operator PoAB) draagt binnenvaart in het hart

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
20220609 Sonny Van Wynaerde
Sonny Van Wynaerde © Rosita Humblé

Sonny Van Wynaerde is sinds vorige maand – mei 2022 – aangesteld als Vessel Traffic Service Supervisor bij Port of Antwerp-Bruges (PoAB). In zijn vrije tijd is hij binnenvaartschipper. “Ik wil verbonden blijven met het water”, zegt hij. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt toegang tot Flows?

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

Abonneer

Ben u al abonnee?

Login