Rafaël Bogaerts (MSC) naar Olympische Spelen met 3×3-basketteam

Nieuws, Mensen
Koen Heinen
Rafaël Bogaerts in actie tijdens het kwalificatietornooi in het Hongaarse Debrecen
Rafaël Bogaerts in actie tijdens het kwalificatietornooi in het Hongaarse Debrecen © FIBA

Rafaël Bogaerts, data agent bij MSC Antwerpen, plaatste zich afgelopen weekend in het Hongaarse Debrecen voor de Olympische Spelen in de nieuwe discipline ‘3×3 basketbal’. Hij schat de medaillekansen hoog in.

Bij 3×3 basketbal spelen twee teams van drie spelers tegen elkaar op een half veld. “Het is een internationale sport die de laatste jaren sterk aan het opkomen is. In België is er geen competitie maar we spelen vooral tornooien, voornamelijk in het buitenland. We zijn bijna elk weekend weg”, legt Bogaerts uit. Een team bestaat uit vier spelers waarvan er drie op het veld staan en een invaller. Alle vier spelen ze ook nog competitie in het klassieke basketbal met vijf spelers in tweede nationale.

Samen met zijn drie ploegmakkers vormt hij Team Antwerp in het 3×3 basketbal en zij werden door de Belgische basketbalbond geselecteerd om deel te nemen aan de kwalificaties voor de Olympische Spelen. “Normaal komen daarvoor spelers in aanmerking die in de hoogste afdeling spelen, maar aangezien de competitie daar nog doorging tijdens de coronapandemie en in tweede nationale niet, heeft de bond ons geselecteerd. Als Team Antwerp wonnen we al grote tornooien in Azië, Kroatië enzovoort. Zo’n tornooi winnen kan tot 40.000 dollar prijzengeld opleveren. We zijn er dan ook bijna professioneel mee bezig. We trainen vier à vijf keer per week na onze werkdag”, zegt Bogaerts.

Kwalificatie

Om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen moest het team eerst deelnemen aan een kwalificatietornooi in het Oostenrijkse Graz. “Aan dat tornooi deden naast ons ook Amerika, Litouwen, Zuid-Korea en Kazakstan deel. We eindigden met drie op de eerste plaats, maar de andere twee teams hadden een beter puntensaldo, zodat we daar naast een ticket voor Tokio grepen. Maar we kregen nog een tweede kans in Debrecen, waar nog een ticket voor de Olympische Spelen kon verdiend worden. We wonnen al onze wedstrijden en kwalificeerden ons”, zegt een fiere Bogaerts.

Medaille

Aan het Olympisch tornooi nemen maar acht landen deel. “Amerika en Litouwen konden zich niet plaatsen. Het is ook de eerste keer dat deze discipline deel uitmaakt van de spelen. We achten onze kansen mathematisch groot om een medaille te winnen”, klinkt Bogaerts zelfverzekerd.

Loopbaanonderbreking

Om zich 100% op de spelen voor te bereiden, neemt hij vanaf volgende week loopbaanonderbreking. “Ik krijg daarbij de volledige ondersteuning van MSC. De basketbalbond financiert onze deelname maar we krijgen ook al reacties van potentiële sponsors”, besluit hij.

Het 3×3 baskettornooi op de Olympische Spelen vindt plaats van 24 tot 28 juli. Alle teams zijn onderverdeeld in één poule en spelen allemaal tegen elkaar. Daarna volgen de finalerondes.

Eerder kon ook een studente van de Hogere Zeevaartschool zich plaatsen voor de Olympische Spelen in het zeilen. 

Koen Heinen