Minister zet Freddy Aerts in voor vlot trekken Doel-overleg

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Freddy Aerts
Freddy Aerts © MOW Vlaanderen

Na het negatieve advies van de Raad van State in het ECA-dossier werd ook het overleg in de werkgroep Toekomstvisie Doel opgeschort. De Vlaamse regering schuift nu ex-topambtenaar Freddy Aerts naar voor om de bilaterale gesprekken opnieuw te starten.

De Vlaamse regering kiest voor een nieuwe aanpak in het overleg rond de toekomstvisie voor het polderdorp Doel. De plenaire vergaderingen van de werkgroep Toekomstvisie Doel werden eind mei door de Vlaamse regering opgeschort na het negatieve advies van de Raad van State over het complex project Extra Containercapaciteit Antwerpen. Net in die periode zou intensief overleg gepleegd worden. Volgens actiegroep Doel 2020 moest eind juni van dit jaar de studie voltooid zijn. Vlaams minister-president Jan Jambon en minister van Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele doen nu een beroep op Freddy Aerts om de gesprekken weer vlot te trekken in een “intensief bilateraal overleg met de betrokken stakeholders”. Aerts kent het terrein: hij was jarenlang betrokken bij de havenuitbreidingsplannen als afdelingshoofd Maritieme Toegang bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. 

Onrust verdrijven

“Momenteel leg ik contacten met verschillende stakeholders voor gesprekken die in de komende weken zullen plaatsvinden”, zegt Aerts in een reactie aan Flows. “Ik stel vast dat bepaalde partijen naar de Raad van State zijjn getrokken. Het is duidelijk dat er op het terrein onmin heerst over de geplande ontwikkelingen. Die onrust moeten we verdrijven. Tegen de zomer moet er meer duidelijkheid zijn.” Ondanks zijn pensionering stapt Aerts dus toch weer in het debat. “De havenuitbreiding ligt me nauw aan het hart. Ik ben ook niet helemaal weg uit de havenwereld. Zo adviseer ik momenteel een project van de Vlaamse Overheid in Terneuzen.”

De studie rond de toekomstvisie van Doel kent een hobbelig verloop. Eind 2019 werden maar liefst twee adviesbureaus aangesteld om de toekomst van het Polderdorp te onderzoeken. Toen enkele partijen naar de Raad van State trokken, besliste Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in juni 2020 het overleg stil te leggen. In het voorjaar van dit jaar werden de gesprekken hervat, om eind mei dus weer te stranden op de uitspraak van de Raad van State. 

Vertrouwen verspeeld

Op de actiegroep Doel 2020 maakt het niet veel indruk, blijkt uit een mededeling. “Met de mogelijke vernietiging van het ECA-project in het vooruitzicht worden nu – hals over kop – nieuwe gesprekken gestart terwijl men ondertussen bijna drie jaar tijd én zo goed als alle vertrouwen verspeeld heeft. Op zo een moment met de vinger naar de bewoners, landbouwers en actiegroepen wijzen, is het fatsoen ver voorbij. Wij blijven openstaan voor een gesprek maar het is wel aan de Vlaamse Regering om te bewijzen dat ze (deze keer) een betrouwbare gesprekspartner is en effectief een oplossing wil”, klinkt het. 

Michiel Leen