Kris Dhondt (ex-Stora Enso): “Er waait een nieuwe wind bij Euroports”

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Kris Dhondt
Kris Dhondt © Euroports

Kris Dhondt maakte na ruim twintig jaar de overstap van procurement naar sales als commercieel directeur van terminaloperator Euroports in België. “Euroports wil klaar zijn voor de nieuwe noden van de klant. Daar wil ik mijn steentje toe bijdragen.”

Kris Dhondt ging in de zomer van 2020 aan de slag als commercieel directeur bulk bij Euroports. Op 1 april 2021 nam hij ook alle breakbulkactiviteiten onder zijn hoede. “Mijn collega, die commercieel verantwoordelijk is voor het stukgoed, gaat met pensioen. Vandaar dat er een verschuiving is gebeurd en ik ben aangesteld voor beide segmenten in de terminals van Antwerpen en Gent”, vertelt hij. 

Dhondt werkte ruim achttien jaar voor de multinationale fabrikant van houtproducten Stora Enso. Hij opereerde eerst vanuit het kantoor in Zeebrugge, verhuisde nadien naar Gent en vervolgens naar Antwerpen. De laatste vijf jaar was hij verantwoordelijk voor global port operations en procurement voor het kantoor in Göteborg.

Value creation

“Als procurement director weet je heel goed wat er speelt aan de saleskant. Waar je als procurementmanager de kosten moet beheersen, ga je als salesmanager kijken hoe je je omzet kan maximaliseren”, vertelt hij. “Doorheen mijn carrière miste ik heel vaak value creation bij salesmensen. Er wordt constant gefocust op de kost zonder de noden van het bedrijf in te vullen. Je moet vooral goed luisteren naar de klant, zien waar de bottlenecks zitten en een totaaloplossing aanbieden. Pas dan kan je over de prijs praten, wat natuurlijk een heel ander verhaal is. Ik ben ervan overtuigd dat je alleen zo het verschil kan maken.”

Nieuwe wind

In juli 2020 zette hij de stap ‘naar de andere kant’ en ging hij aan de slag op de commerciële dienst bij Euroports. “De nieuwe aandeelhouders die bij Euroports naar voren zijn getreden, hebben me ook over de streep getrokken”, vertelt hij. “Er waait een nieuwe wind door het bedrijf. Euroports wil klaar zijn voor de nieuwe noden van klanten en zet volop in op modernisering en een langetermijnstrategie. Daar wil ik mijn steentje toe bijdragen.”

Digitalisering

“We kijken veel verder dan alleen het uitsturen van een offerte” gaat hij verder. “Naast de traditionele behandeling van goederen, bekijken we hoe we het proces vanaf order tot settlement kostenefficiënter kunnen maken. Daarbij focussen we ons vooral op digitalisering en automatisering als value proposition. Daar staat uiteraard een prijs tegenover, waarmee we willen wegstappen van de prijzenoorlog die weleens speelt in bepaalde havengebonden activiteiten.”

Persoonlijke aanpak

Dhondt leidt vanuit Antwerpen een vierkoppig team van keyaccountmanagers en businessdevelopmentmanagers. “Euroports is een bedrijf met een persoonlijke aanpak. Het leuke aan de job is dat je samenwerkt – zowel met klanten, partners als collega’s – om oplossingen te vinden. Die diverse samenwerking maakt dat je elke dag het verschil kan maken. Vanuit mijn jarenlange ervaring ambieer ik ook de internationale groei van Euroports te ondersteunen.

Julie Desmet