Frank Van Gelder kijkt uit naar eerste Pharma Logistics Masterclass

Nieuws, Mensen
Melanie De Vrieze
Frank Van Gelder, secretaris-generaal van Pharma.Aero
Frank Van Gelder, secretaris-generaal van Pharma.Aero © Frank Van Gelder

De pandemie bewijst dat een goed voorbereide logistieke en bevoorradingsketen cruciaal is. Daarom lanceren Pharma.Aero, Universiteit Antwerpen en METRANS de eerste internationale Pharma Logistics Masterclass (7-11 september 2021).

De Pharma Logistics Masterclass is het eerste internationale gezamenlijke initiatief van de internationale luchtvrachtindustrie en academische instellingen. “De noodzaak om academici en de logistieke industrie samen aan tafel te zetten, is groot geworden door de impact van de COVID-19-pandemie”, zegt Frank Van Gelder, secretaris-generaal van Pharma.Aero. 

“Enerzijds zie je overheidsinstellingen en farmaceutische bedrijven informatie inwinnen bij academische platformen omdat die gespecialiseerd zijn in data-analyse. Anderzijds stelt de industrie ons vragen over het transport van farmaceutische producten. Tijdens de pandemie is een denktank gestart vanuit de Universiteit van Antwerpen en Pharma.Aero, met academici, virologen en industrie-experts, om via een blog analyses en richtlijnen te geven. Dat was de eerste aanzet tot de masterclass.”

Multimodale insteek

De masterclass vindt plaats van 7 tot 11 september en richt zich naar zowel het senior management binnen de industrie als PhD- en masterstudenten in logistiek. “De focus ligt op drie grote multimodale thema’s”, legt Frank Van Gelder uit. “We starten met de luchtvracht. Die stond het afgelopen jaar sterk in de kijker door het vaccintransport, terwijl er beperkte capaciteit omdat de passagiersvliegtuigen wegvielen. Een tweede thema is de zeevracht, die noodzakelijk is voor de aanvoer van de grondstoffen voor de vaccins. Ten slotte komt ook de ‘last mile delivery’ aan bod. Bij elk van die thema’s kijken we naar de belangrijkste uitdagingen, de innovaties, de inzichten van de academische wereld en de industrie en natuurlijk de ‘best practices’.”

Bezoek GlaxoSmithKline en BRUcure

Pharma.Aero werkt samen met de Universiteit Antwerpen (Faculteit Bedrijfswetenschappen/Bedrijfseconomie) en METRANS, de universiteit van Long Beach, Californië. De organisatoren kozen voor een hybride vorm. “De masterclass vindt plaats op de stadscampus van Universiteit Antwerpen – we hebben ruimte voor een publiek van vijftig mensen – maar kan ook online gevolgd worden. De presentaties vinden plaats in de namiddag zodat deelnemers van het Noord- en Zuid-Amerikaanse continent kunnen meevolgen. Azië krijgt een middagupdate zodat ze ook daar op de hoogte zijn. Op 10 september plannen we een bezoek aan de productiefaciliteiten van farmabedrijf GlaxoSmithKline in Waver en aan BRUcure, het door Brussels Airport en Air Cargo Belgium gelanceerde logistieke programma voor vaccins.”

Rondreizend circus

Naast presentaties zijn er ook interactieve debatten en workshops voor een maximale kruisbestuiving tussen de academici en de businesspartners. “Uiteindelijk moeten we een gemeenschappelijke taal spreken. We willen de knowhow die we vanuit lokale, acute ervaringen opgebouwd hebben binnen een bepaalde nationale structuur, tegen het licht houden op internationaal niveau. Zo willen we ervaringen met elkaar delen en uitwisselen.”

De organisatoren hebben plannen om de masterclass jaarlijks te laten doorgaan. “Pharma.Aero is vanuit Brussels Airport opgestart en dat geeft ons het vertrouwen om de eerste editie in België te lanceren. We zien het als de kick-off van onze ambitie om een rondreizend circus te worden. De komende jaren willen we de masterclass op verschillende belangrijke locaties organiseren.” 

Inschrijven voor de masterclass kan hier.  

Melanie De Vrieze