Serge Gumienny: ex-toparbiter directeur bij Liquids Customs Services

Nieuws, Mensen
Melanie De Vrieze
Serge Gumienny, directeur Liquid Customs Services
Serge Gumienny, directeur Liquid Customs Services © Liquid Customs Services

Serge Gumienny werkt sinds begin maart bij Liquids Customs Services, een dochterbedrijf van SEA-invest. De ex-toparbiter loopt tegen de vijftig aan en greep de opportuniteit met beide handen. “Net zoals bij het arbitreren, moet je leiderschap tonen.”

Limburger Serge Gumienny is bij velen bekend als scheidsrechter. Hij trad niet alleen aan tijdens Belgische topwedstrijden, maar floot ook diverse Europese matchen. Sinds begin maart is hij aan de slag als directeur bij Liquids Customs Services (LCS). Dat dochterbedrijf van SEA-invest staat in voor de volledige douaneafhandeling van alle activiteiten van Sea-Tank. “Denk maar aan de liquide bulk van goederen, zoals oliën”, legt hij uit. 

Kansen grijpen

Als directeur ziet hij erop toe dat alle douaneaangiften tijdig en correct verlopen. ”In een douaneomgeving is dat sowieso de belangrijkste focus, zeker in het begin. Daarna zal ik bekijken hoe we de organisatie nog beter op punt krijgen. We hebben verschillende interessante vacatures die ik zo snel mogelijk ingevuld wil zien. Andere belangrijke pijlers zijn de interne en externe communicatie. Die zullen sowieso onderdeel uitmaken van mijn strategie voor LCS.”

De keuze voor Liquids Customs Services is vrij logisch, vindt Serge Gumienny. “Douane is sowieso een interessante business. En ik loop tegen de vijftig aan. Wanneer zich een opportuniteit voordoet, moet je die nemen of laten passeren. Ik heb die kans gegrepen.” 

Ook de functie sprak hem aan. “Bij Nike had ik een gelijkaardig takenpakket. Met dat verschil dat het bij Nike over consumentengoederen ging en bij Liquids Customs Services over goederen waarop accijns geheven wordt.” Tussen die twee jobs was Gumienny bijna twee jaar senior manager bij EY. “Daar zag mijn takenpakket er een beetje anders uit, omdat ik aan verschillende bedrijven advies gaf over douanezaken. Het is niet vergelijkbaar met het leiden van een grote afdeling, die instaat voor customs compliance.”

Leiderschap

Tijdens zijn periode als scheidsrechter was leiderschap een eigenschap die hem goed van pas kwam. “Je moet zin en ‘goesting’ hebben om een team te leiden”, legt hij uit. “In de eerste plaats je eigen team van scheidsrechters, want je staat niet meer alleen op het veld. Een scheidsrechtersteam bestaat ondertussen, als je de VAR meetelt, uit 7 mensen. Anderzijds leid je ook het spel en de 22 spelers op het veld. Die eigenschap pas ik toe in mijn dagelijkse professionele leven en job.”

Melanie De Vrieze

LEES OOK