Zeebrugge krijgt gaarkeuken en verdeelautomaten op terminals

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus

Ook in Zeebrugge gaat de havenliefde binnenkort door de maag: in de nieuwe plaatselijke cao is overeengekomen om een gaarkeuken op te richten en op de grote terminals verdeelautomaten voor maaltijden en broodjes te plaatsen.

Stilaan raakt bekend wat werkgevers en werknemers in het paritair subcomité van de havens van Zeebrugge-Brugge, Oostende en Nieuwpoort hebben afgesproken in sociaal programmatieakkoord 2019-2020 voor de erkende havenarbeiders, logistieke werknemers met veiligheidscertificaat en vaklui tewerkgesteld in de kusthavens.

De onderhandelingen werden verstoord door de coronapandemie en sleepten tot begin december aan. De bewegingsruimte voor lokale accenten was ook beperkt omdat op nationaal vlak onder meer de loonmarge van 1,1% voor de periode 2019-2020 volledig werd ingevuld.

Gaarkeuken en verdeelautomaten

Het gemeenschappelijke vakbondsfront van ABVV-BTB en ACV-Transcom tonen zich bijzonder blij dat wordt tegemoetgekomen aan een oude vraag om in Zeebrugge een gaarkeuken voor alle werknemers op te richten. Bij alle grote terminals komen er ook verdeelautomaten met broodjes en maaltijden.

Uit de communicatie van de vakbonden en de Werkgeverscentrale Cewez blijkt voorts dat er voor de havenarbeiders afspraken gemaakt zijn voor het afsluiten van een loonverliesverzekering bij ziekte, een groepsaankoop van (elektrische) fietsen, een anciënniteitspremie bij exact 25 of 35 jaar anciënniteit in 2021 en een pensioenpremie. Het vakbondsfront spreekt ook van een verplaatsingsvergoeding bij beroepsopleidingen en een voordeelkaart voor aankopen.

Inhaalbeweging Antwerpen en Gent

Er zijn ook afspraken gemaakt over een uniform systeem voor peterschap/meterschap per functie en winter- en zomermaatregelen per werkpost per bedrijf. Het aantal dagen syndicaal verlof voor de opleiding van leden niveau 2 (veiligheid) wordt uitgebreid en er komt een opwaardering van de ‘light attesten’ voor beperkte mechanische bedrijfsfuncties. Specifiek voor de logistieke medewerkers wordt een ‘werkgroep logistiek’ opgestart en wordt invulling gegeven aan het veiligheidscertificaat.

Michaël Voet van ACV-Transcom spreekt in het algemeen van een inhaalbeweging ten opzichte van de havenarbeiders in de havens van Antwerpen en Gent.

Roel Jacobus