Raf Sypré (Seamen Centre Zeebrugge): “Eerste havenquiz voltreffer”

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus

Het Seamen Centre Zeebrugge organiseert vrijdagavond 8 november voor het eerst een havenquiz. De opbrengst gaat naar zijn werking, die volledig op vrijwilligers draait. “Als zeemanshuis zien we het als onze taak om zowel zeelui ver van huis op te vangen als om de band tussen de bewoners en de haven van Zeebrugge te versterken”, vertelt secretaris Raf Sypré (op de foto vijfde van links).

De gepensioneerde directeur van de lagere school van Zeebrugge kan als geen ander het havengebeuren in het lokale perspectief plaatsen. “De bewoners zien al die grote schepen passeren en hun dorp domineren. Daarom willen we iets terugdoen om het havengebeuren beter bekend te maken. Het idee voor een havenquiz kwam van twee van onze bestuursleden: Stefaan Hoppe, bedrijfsleider van Hoppe Maritime Group, en gepensioneerd Vlaams havencommissaris Toon Colpaert. We vormden een comité om de quiz in elkaar te steken. De presentatie is in handen van Toons zoon Hannes Colpaert, die een ervaren quizzer is.”

Opzet al geslaagd

Voor de eerste editie is het aftasten. “We kozen voor een heel brede invalshoek. Om te kunnen deelnemen, hoef je niet alles over tonnages en de werking van een scheepsagentuur te kennen. We brengen wel alle thema’s in verband met de haven, bijvoorbeeld de impact van de klimaatverandering of de zaken die de havenklanten doen.”

Het idee sloeg meteen aan bij de bedrijven en bewoners. “Ons opzet is op voorhand al geslaagd. Van de 25 beschikbare plaatsen voor ploegen van vier mensen, waren er deze week al 23 ingenomen. Het gaat om een goede mix van havenbedrijven, werkmakkers en bewoners. Ook tal van bedrijven waren onmiddellijk bereid om de avond te sponsoren. Iedereen gaat na een gezellige avond met een prijs naar huis. Alle signalen wijzen nu al in de richting van een volgende editie.”

Wie hoopt om op vrijdag 8 november om 20.00 uur in het Gemeenschapshuis van Zeebrugge nog een quiztafel te bemachtigen, kan een e-mail sturen naar seamencentre.zeebrugge@telenet.be.

Roel Jacobus