Dries Goukens (KdG) wint Flows Logistics Thesis of the Year

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Van de vier kandidaten die deze donderdagochtend op de beurs Transport & Logistics in Antwerpen hun eindwerken voorstelden, kwam Dries Goukens als winnaar uit de bus. Goukens bestudeerde voor zijn eindwerk de implicaties van de Nieuwe Zijderoute voor de Antwerpse maritieme cluster. Daarvoor ging hij tijdens zijn stage in Rusland en Kazachtstan bij de plaatselijke stakeholders luisteren naar hun perspectieven over zowel de zee- als spoorroute die het handelstraject richting China omvat. Conclusie: Antwerpen kan zich maar beter schrap zetten. Want overzee is Piraeus de eerste aanloophaven voor de Nieuwe Zijderoute, voor het spoor ligt het belangrijkste knooppunt in Polen. “Als Antwerpen niet oppast, verliest het zijn positie als belangrijke distributiehaven. En dan dreigt een tweede van Antwerpen”, klinkt het. Volgens Goukens moet Antwerpen alles op alles zetten om de transatlantische connecties optimaal uit te spelen. 

“Hoe dan?”, wil jurylid Michael Dooms (VUB) weten. “Door ervoor te zorgen dat de treinen die nu leeg van Europa naar China terugrijden, toch vol lading raken. Liefst vanuit Antwerpen.”

Focus op presentatie

Goukens’ zelfverzekerde optreden en provocatieve stellingname deden de jury overstag gaan. “Ik was niet naar hier gekomen met de verwachting te winnen”, bekend Goukens. “Er deden immers ook kandidaten mee met een universiteitsthesis, dus wist ik dat de kwaliteit van de tegenstand hoog was. Ik heb me gefocust op mijn presentatie.”

Het onderwerp beroert de gemoederen, merkt Goukens al tijdens de gesprekken na de uitreiking. “Antwerpen moet de ogen openen voor de gevaren van de Nieuwe Zijderoute. Wil het zijn positie behouden, dan mag het niet nonchalant worden. Medekandidaten, maar ook juryleden komen naar mij toe en zeggen dat het onderwerp tot nu toe amper aan bod kwam in de les of in de bedrijven. Op deze manier geef ik een wake-upcall aan de community. En dat wou ik op een energieke manier doen, ja.”

Citytrip

Goukens neemt naast de award ook 1.000 euro prijzengeld mee. Over de bestemming moet hij niet lang nadenken. “Ik heb mijn broer een mooi cadeau beloofd voor zijn verjaardag, en daarnaast plan ik een citytrip. In het drukke schema van het schakeljaar dat ik nu volg, is dat een welkome afwisseling.”

Juryvoorzitster Greet Van Melkebeke loofde de vier kandidaten die vanochtend hun opwachting maakten. Jens De Blende (HoGent) met zijn concrete project voor een app die de werking op Brucargo optimaliseert, Charlotte Verbeeck (Thomas More) met haar authentieke presentatie over efficiëntiewinst bij Cummins in Zuid-Afrika en Gijs Boogers (UGent) over zijn studie naar de groei van de grote rederijen. 

Michiel Leen