Speeddate met studenten zegt veel meer dan een cv

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus

Nadat duaal leren al zijn intrede deed in het middelbaar onderwijs, is hogeschool Vives de eerste die het ‘werkleren’ op bachelorniveau aanbiedt. “Van het eerste tot en met het derde jaar besteden de studenten meer tijd in het bedrijf. Ervaring op de werkvloer wordt een integraal deel van de opleiding”, zegt opleidingshoofd Veerle Lahousse (links op de foto).

De keuze voor het pionierswerk viel op de afstudeerrichting ‘business logistics’. “De nood aan goed geschoolde managers is groot: de logistieke sector is een van de grootste werkgevers van ons land en heeft voor de periode 2021-2026 naar verwachting meer dan 500.000 vacatures in te vullen. Door de studenten Logistiek Management al tijdens hun opleiding in te schakelen in de bedrijven, via het systeem van duaal leren, hopen we tegemoet te komen aan de noden van de sector. We krijgen hiervoor steun en feedback van het Zeebrugse havenbestuur MBZ, Voka West-Vlaanderen, de vereniging van Zeebrugse private ondernemingen Apzi-Voka en tal van bedrijven uit West- en Oost-Vlaanderen.”

Koppelgesprekken

Een dertigtal bedrijven kwam donderdag naar de speeddating met studenten op de campus in Kortrijk waar Vives de opleiding organiseert. Voka fungeerde als connectie tussen Vives en de groep stevige namen uit logistiek en industrie: Picanol, Dacher, Deny Logistics, DSV, CSP Zeebrugge, Ewals Cargo Care, Edgard & Cooper, Transport Gheeraert, ICO, ICTS, Lunnoo, QCL Transport, Renewi, DB Schenker, Scioteq, Skylux, Intertrans, Bouwsector Ursa, Fremach, Transport Hervé, Unilin, Transuniverse, Greenyard, ECS2XL, Envoi, Cilogis, CNH, Deceuninck, Eutraco, Ideekids, Leievoeders en Sea-Invest.

Op basis van inhoudelijke fiches van hun beschikbare stageplaatsen, hadden de 52 studenten hun top tien mogen opstellen. Vervolgens werden bedrijven en kandidaten aan elkaar gekoppeld voor een strikt gechronometreerd gesprek van tien minuen.

Meer stagiairs gevraagd

“Zo’n gesprek zegt veel meer dan een cv”, ervaarde Valerie Van Haver, hr-manager van Transuniverse. “Ik was verrast door de vlotte organisatie, die toeliet om op één voormiddag dertien kandidaten te spreken. Ik was vooral onder de indruk van het niveau van de studenten. Wij waren aanvankelijk van plan om drie plaatsen aan te bieden maar we hebben nu vier stagiairs gevraagd.”

“Dit is het tweede jaar dat we studenten van diverse hogescholen in huis halen”, zegt Evelien Vandenbogaerde, management assistant bij DB Schenker in Zwevegem. “Op de speeddating van Vives hebben we vijf plaatsen op verschillende afdelingen aangeboden. Het voordeel van een groot bedrijf is dat je een diversiteit aan leerplekken hebt. We hopen dat we voor elk van die plaatsen volgende week een student toegewezen krijgen.”

Roel Jacobus