Triatleten zwemmen zondag in Antwerpse dokken bij MAS

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Het Port of Antwerp Triathlon Festival is de enige ITU World Cup-wedstrijd in de Benelux. Daarnaast nemen ook meer dan 1.700 recreanten deel. Naast de klassieke kwartafstand is er een fun race voor de onervaren deelnemer. Daarvoor moeten deelnemers geen gespecialiseerd materiaal hebben: verkleed, op een stadsfiets, schoolslag zwemmend enzovoort. Ze mogen zelf vrij kiezen hoe ze hun race invullen. Zo wil de organisatie aantonen dat triatlon laagdrempelig is en ook niet-competitief kan beoefend worden. 

Kwarttriatlon voor De Ridder

“Ik kan het als havenschepen alleen maar aanmoedigen dat dit ambitieuze sportevent de Antwerpenaar en alle deelnemende atleten letterlijk dichter bij het water brengt. Niet alleen loopt een stukje van het parcours door de haven, maar deelnemers krijgen ook de kans om in het Antwerpse dokwater te duiken. Port of Antwerp zet zich met dit event internationaal in de schijnwerpers. We zijn daarom dan ook voor de tweede maal op rij titelpartner”, zegt havenschepen en tevens deelnemer aan de kwarttriatlon Annick De Ridder. 

Duikje in Bonapartedok

“Met dit Thriathlon Festival maken we de combinatie tussen breedtesport en topsport. Iedereen kan de internationale topatleten komen aanmoedigen, maar kan ook zelf deelnemen. Als kers op de taart krijgen de deelnemers bovendien de unieke kans om in het Bonapartedok rond het MAS te duiken”, vertelt schepen Nabilla Ait Daoud.

World Cup

Ook de wereldtop zal naar Antwerpen afzakken, voor een manche van de World Cup. Het is na bijna twintig jaar afwezigheid nu de tweede maal dat een wedstrijd van dit niveau wordt georganiseerd in België. Door het sterke deelnemersveld, de korte afstand, de plaatselijke rondes en het onvoorspelbare wedstrijdverloop, belooft de World Cup heel wat spanning en spektakel. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen nemen er Belgische atleten deel die tot de wereldtop behoren. 

Om 8.30 uur start de kwarttriatlon, om 10.30 uur de fun race. De  kidstriatlon vat aan om 11.30 uur. Om 15.30 uur start de ITU World Cup Men, om 17.45 uur de ITU World Cup Women, met podiumceremonie voorzien om 19.00 uur. Alle info vindt u hier

Michiel Leen