VEA-cup: debutanten Altun Eagles winnen beker na penalty’s (+ foto’s)

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

De terreinen van SV Groenendaal in Merksem waren afgelopen vrijdag het toneel van de vierde VEA-cup. Het voetbaltoernooi, een organisatie van de jongerenafdeling van expediteursvereniging Forward Belgium (het vroegere VEA) lokte een twintigtal ploegen en hun aanhang, goed voor zo’n vierhonderd mensen in totaal.

Debutanten aan zet 

In deze editie van de VEA-cup zijn de debutanten aan zet: Antwerp Traffc Club (ATC), bekend als organisatoren van de Maritieme Pint, trad voor het eerst aan met een ploegje en wist door te stoten tot in de finale. Daar kregen ze het ambitieuze team van logistiekbedrijf Altun tegenover zich. De finalematch werd gekenmerkt door snedig voetbal met hier en daar een gemiste kans. Uiteindelijk zouden penalty’s de knoop doorhakken: 3-2 voor Altun Eagles. 

Winnaarsmentaliteit

“Het is onze eerste deelname aan dit toernooi”, zegt aanvoerder Hüseyin Altun. “Ik heb redelijk intensief getraind om mijn jonge team te motiveren. We wilden echt wel winnen.” Naast het veld werden de Eagles naar de overwinning geschreeuwd door coach Hülya Yilmaz. In het dagelijks leven de rechterhand van Altun, maar nu degene die de baas en het team mag commanderen op het veld. “Leuk he? En ze hebben nog geluisterd ook!”, lacht Yilmaz. “Fair play en je eigen goesting doen, dat is onze tactiek. Al onze medewerkers hebben de winnaarsmentaliteit. Ze kunnen gewoon niet tegen hun verlies. Daarom wist ik dat we gegarandeerd gingen winnen.” 

ATC neemt de tweede plaats sportief op, al is dat toch altijd de ondankbaarste plaats van het klassement. Wat niet mag verbazen van deze notoire sfeermakers. De derde plaats is voor Essers, de winnaars van vorig jaar. Naast eeuwige roem gaan de ploegen op het erepodium naar huis met restaurantbons. 

Quid MSC?

Vooraf werd erg uitgekeken naar de prestaties van MSC. Het team van de rederij, die zich steeds met bravoure in het hol van de leeuw waagde, had dit jaar de kans om de wisselbeker mee naar huis te nemen als het erin slaagde dit jaar de titel voor de derde keer te veroveren. Zeker nadat aanvoerder Mathias Adriaenssens in Flows de ambities van zijn team nog eens in de verf had gezet, waren vrijdagavond veel blikken gericht op hun resultaat. Helaas: nadat het in de voorrondes gelijk opging tussen MSC en Gosselin, besliste een spelletje kop-of-munt wie er zou doorgaan. Exit MSC. Het supporterslegioen mocht wel de prijs voor meest enthousiaste supportersploeg mee naar huis pakken. 

Voor VEA-jongerenvoorzitter Koen Verhelst is het wellicht de laatste editie die hij organiseert. Een nieuwe lichting zou het moeten overnemen van het huidige jongerenbestuur. “Ik ben zeer blij over deze editie. Een mooie opkomst, een goede sfeer, en je merkt dat er bij de deelnemers zoiets als een traditie ontstaan is.” Op naar de lustrumeditie van volgend jaar!

Michiel Leen