Team Campenaerts helpt Alex Van Breedam (TRI-VIZOR) aan uurrecord

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Vijftigplussers die gaan fietsen kom je wel vaker tegen, maar weinig nemen het zo serieus als Alex Van Breedam. De logistiekspecialist van TRI-VIZOR is volop aan het trainen om het Belgisch uurrecord te breken in de categorie 50-55. Aan zijn recordpoging, die plaatsvindt in Gent op vrijdag 13 september, gaat al een heel parcours van vallen en opstaan vooraf. Maar over de ondersteuning kan Van Breedam alvast niet klagen: het team van EnergyLab onder leiding van Wim Van Hoolst – dat onze landgenoot Victor Campenaerts aan zijn wereldrecord hielp – zegt toe om Van Breedam bij te staan in zijn gooi naar een Belgisch baanrecord. Om dat te halen, moet hij zeker 40 kilometer per uur rijden. Nu haalt Van Breedam 38 per uur, maar er is nog marge.

Klompvoet

Met zijn recordpoging wil Van Breedam geld inzamelen voor mensen die net als hij met een klompvoet door het leven moeten. Die aandoening treft wereldwijd 9 miljoen mensen. Het maakt Van Breedams recordpoging er niet makkelijker op. “Ik ben misschien niet geholpen door de natuur, maar wel door de wetenschap”, zegt Van Breedam. “Op 4 juni onderga ik bij het EnergyLab een ‘bike fitting’, waarbij testen zullen uitwijzen hoe mijn fiets optimaal moet worden afgesteld. Mijn ene been is korter dan het andere, wat zich vertaalt in een ongelijke krachtontwikkeling in de twee benen. Idealiter wordt mijn fiets en/of mijn uitrusting daaraan aangepast. Wielrenner Frank Van den Broucke had dat trouwens ook, naar ik recent vernam uit de gelijknamige Canvasreeks.”

“Ik wil aan mijn lotgenoten laten zien dat de handicap overstegen kan worden. In het verleden liep ik ook al een marathon. Ik vraag mij soms af of ik dat allemaal zou gedaan hebben als ik die klompvoet niet had gehad.”

Sokken maken het verschil 

Het idee om een Belgisch pisterecord te vestigen, ontstond zes jaar geleden. “Sindsdien ben ik er bijna obsessioneel mee bezig. Zo heb ik ook uitgezocht hoe kleine aanpassingen het verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld: sokken die minder luchtweerstand genereren, vertalen zich in een verschil van 11 meter na een uur.”

Van Breedam traint een zestal uur per week, vooral op rollen, maar ook op de pistes in Wilrijk en Gent. De recordpoging gaat evenwel  door op de piste van Gent, die gehomologeerd is door de UCI. “Het Wielercentrum Eddy Merckx is onderdeel van de uitstekende Vlaamse wielerinfrastructuur”, weet Van Breedam. 

Zijden draadje

De recordpoging heeft niettemin aan een zijden draadje gehangen. Tijdens het trainen is gebleken dat Van Breedam een aangeboren hartafwijking had, een zogenaamd ASD of Atrial Septal Defect. Dat is een lek tussen de twee bovenkamers van het hart. Om toekomstige complicaties te vermijden, ging Van Breedam in juli onder het mes. Op onze nationale feestdag, 21 juli, deed zich een eenmalige hartritmestoornis voor die de dokters liet twijfelen. Inmiddels hebben vier cardiologen, waaronder de bekende hartchirurg Pedro Brugada, zich over de zaak gebogen. Ze verklaren Van Breedam fit voor dit sportieve exploot.

Vrijdag de dertiende

En dus is het op 13 september verzamelen geblazen in de Gentse velodroom in de Blaarmeersen. Van Breedam hoopt nog een aantal sponsors te vinden voor het evenement, waarvan de opbrengsten naar de International Global Clubfoot Foundation gaan. “Ik weet niet of ik de 40km/u zal halen en het record effectief zal breken, maar ik zal achteraf tenminste kunnen zeggen dat ik het geprobeerd heb. Ik wil vooral met dit exploot mijn negen miljoen lotgenoten maar ook de vele andere mensen met een tegenslag inspireren. Mijn beperking heeft mij de kracht, het relativeringsvermogen en het belang van een hoger doel bijgebracht: “The Mission, much bigger than the man”. Als ik ooit een tatoeage laat zetten, dan zal het dit wel zijn!”

“Het uur heeft geen geheimen”

Wim Van Hoolst van EnergyLab, die eerder ook betrokken was bij de voorbereiding van Victor Campenaerts’ succesvolle wereldrecordpoging, heeft bewondering voor Van Breedams doorzettingsvermogen, maar wijst ook op de uitdagingen. “Het uur heeft geen geheimen”, klinkt het. “Je raakt vermoeid en dat heeft een impact op je rijstijl. Op de duur vecht je tegen jezelf. Ik denk dat Alex nog niet wist wat het is om een uur op de piste te rijden. Hij is heel ambitieus. Wij willen nu nagaan welke progressie hij nog maakt. Het komt erop aan de trainingstijd nu zo efficiënt mogelijk te benutten.” 

De handicap is daarbij een aandachtspunt: “Als de krachtontwikkeling in de twee benen te verschillend is, moeten we oefeningen ontwerpen om dat weg te werken. In het dageljks leven merk je niets van Alex’ klompvoet omdat hij compenseert met zijn houding. De vraag is evenwel of je in de vaste positie op de tijdritfiets zo’n compenserende beweging een uur lang kunt volhouden.”

En dan zijn er nog de hartproblemen. “Wij houden ons aan het advies van de cardiologen. Als de hartproblemen zo ernstig zouden zijn dat we er rekening mee moesten houden, dan zouden we deze recordpoging niet ondernemen. De cardiologen hebben hun zegen gegeven, dus gaan we door. Onder andere met een bike fitting, D-scans en andere testen om deze recordpoging zo optimaal mogelijk voor te bereiden.” 

Michiel Leen