Tall Ships Races komen opnieuw naar Antwerpen in 2022

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Stad en haven zijn behoorlijk opgetogen met het nieuws dat de Tall Ships Races weer voor Antwerpen kiezen. Begrijpelijk: de vorige editie in 2016 lokte meer dan 500.000 bezoekers naar de Scheldekaaien. Burgemeester Bart De Wever laat optekenen: “Het is een grote eer om The Tall Ships Races opnieuw te mogen ontvangen in onze stad. Dit is een topevenement op alle fronten: spectaculair, met een grote internationale uitstraling, en vooral: met veel fiere Antwerpenaars op en langs de Schelde.”

“Alle zeilen bijzetten”

Havenschepen Annick De Ridder valt hem bij: “De komst van The Tall Ships Races illustreert de atypische link tussen de traditionele scheepvaart en een innovatieve wereldhaven. Jong en oud ontdekken daarbij dat net die traditie en nautische kennis de haven van de toekomst voortdurend vormgeven. Port of Antwerp zet daarom alle zeilen bij voor dit evenement van wereldformaat.”

De keuze voor Antwerpen wordt bepaald door verschillende factoren. De succesvolle eerdere edities, de vele kilometers kaaien en de ervaring van de eventteams bij stad en haven hebben volgens het stadsbestuur zeker een rol gespeeld. Koen Kennis, schepen voor toerisme, verwoordt het als volgt: “In 2016 hebben we de Tall Ships uitgezwaaid met een ‘Tot ziens!’. Ik weet zeker dat honderdduizenden mensen nu al uitkijken naar hun terugkomst naar Antwerpen.”

3.500 trainees

Tijdens The Tall Ships Races zeilen 3.500 trainees, tussen 15 en 25 jaar, van over heel de wereld mee op de verschillende schepen. Naast de ervaringen aan boord krijgen de trainees in elke stad waar ze aanmeren een uitgebreid en gevarieerd programma voorgeschoteld met sportcompetities en aandacht voor de plaatselijke cultuur en hotspots. 

Michiel Leen