Lieven Muësen: “Boelwerf leeft nog”

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Met een tentoonstelling over de geschiedenis van de Boelwerf wil de erfgoedvereniging Op Stoapel uit Temse de herinnering aan de scheepsbouw in het dorp levendig houden. Vijfentwintig jaar geleden ging het licht uit op de werf. Enkele anciens en enthousiastelingen verenigden zich om zoveel mogelijk memorabilia, foto’s en herinneringen te bundelen. Dat doen ze onder andere op een rijkgestoffeerde Facebookpagina en nu dus ook met een overzichtstentoonstelling. In het kader van Erfgoeddag palmt de expo “Scheepsbouw in Temse: een terugblik” het gemeenschapscentrum De Zaat in. Ook op 4 en 5 mei is de expo nog te bezichtigen. 

Nieuwe trots

Een van de initiatiefnemers is Lieven Muësen. Deze ingeweken Temsenaar leerde de Boelwerf kennen tijdens een fietstocht langs de Scheldedijk, toen de scheepsbouw in de streek op zijn laatste benen liep. Het faillissement van Boel zindert in Temse nog na, zo blijkt. “De Boelwerf leeft nog, ja. Na het faillissement leek iedereen het zo snel mogelijk te willen vergeten, maar nu merk je een zekere trots voor dat verleden. De scheepsbouw in deze streek heeft een geschiedenis van meer dan 165 jaar. Onze expositie biedt het publiek de kans om te kijken welke prestaties hier vroeger werden geleverd.”

Sporen bewaren 

Zelf kwam hij in 2002 in Temse wonen,, op het moment dat de afbraak van de werf volop bezig was. “Met een aantal ex-Boelmedewerkers, erfgoedliefhebbers en zelfs zeelui die nog op de Boel-schepen hebben gevaren, zijn we met Op Stoapel begonnen.” Het documenteren van dat verleden wordt des te belangrijker omdat de sporen van de werf zelf intussen grotendeels verdwenen zijn. Een groot deel van de vroegere terreinen van Boel is intussen bebouwd. “De bewoners van die nieuwe huizen willen ook weten wat er vroeger was”, weet Muësen.

Alle info over de tentoonstelling vind je hier

Michiel Leen