Paul Nelen (ex-Maatschappij Linkerscheldeoever) verder als consultant

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

“Ik had echt nog geen zin om volledig op non-actief te gaan”, zegt Nelen. “Door mijn jaren bij Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO, bedrijf dat instaat voor het beheer en grondbeleid van de Waaslandhaven, red.) heb ik heel wat knowhow over concessies opgedaan. Ik kan bedrijven helpen met vragen waar de overheden niet altijd een antwoord op hebben. De vraag wat een concessie waard is, met de waarde van de bestaande bebouwing erbij, kan een overheid bijvoorbeeld niet altijd objectief beantwoorden.”

Maar er is meer. “Ik krijg veel vragen van bedrijven die op zoek zijn naar synergieën, die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een partner voor hun transportnoden. Met die operationele en commerciële vragen kunnen ze bij mij terecht.”

16 jaar MLSO 

Nelen wil er pas begin februari echt invliegen, maar de vragen komen nu al. Na zestien jaar bij MLSO en een rijkgevulde carrière in de scheepvaart, heeft hij een groot zakelijk en persoonlijk netwerk uitgebouwd in de Waaslandhaven. “Als ik op mijn manier het weefsel mee tot stand kan brengen en versterken, zal ik dat niet nalaten.”

Nelen kijkt trots terug op zijn jaren bij MLSO. “Ik was er het eerste aangeworven personeelslid”, blikt hij terug. “We hebben ‘de Maatschappij’ in de afgelopen jaren uitgebouwd tot een kleine, slagkrachtige KMO. Projecten als de Havenpendel, de nieuwsbrief HALO op 110.000 exemplaren, milieuprojecten als Wind aan de Stroom en Ecluse, ontstonden allemaal met onze actieve steun.”

‘De andere kant’

Nelen heeft niet het gevoel dat hij nu ‘aan de andere kant’ is gaan staan. “MLSO is, net als het Havenbedrijf of het havencentrum, een partner voor mij, die maakt dat de bedrijven hun activiteiten kunnen ontplooien. De finale beslissing omtrent bijvoorbeeld de concessies ligt nog altijd bij hen. Wat MLSO specifiek betreft: daar gaan intussen andere mensen over de dossiers. De onafhankelijkheid is gewaarborgd.”

Eerder deze week konden we al melden dat de laatste vijf concessies in het Logistiek Park Waasland werden opengesteld. “Als bedrijven daar vragen over hebben, wil ik hen altijd begeleiden”, besluit Nelen.

Michiel Leen