Meteen job voor eerste Zeebrugse logistiek bedienden Randstad-Portilog

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus

Eind november startte in Zeebrugge de opleiding ‘logistiek bediende’, die door Randstad en Portilog twaalf jaar geleden in Antwerpen in het leven werd geroepen. In Antwerpen, Mechelen, Beveren, Gent en Genk werden al meer dan duizend mensen opgeleid, en nu is er ook in Zeebrugge een grote nood aan bediendenprofielen. Dat zowel door de aankomende administratieve last van de brexit als door de sterke groei van de havenactiviteiten.

“We krijgen heel veel vraag naar bedienden met douanekennis. Die vraag komt zowel van bedrijven die extra mensen nodig hebben als van bedrijven die nog nooit met landen buiten de EU werkten. De rode draad van de filosofie van Portilog is al sinds de jaren 50: de wereld en de jobs veranderen voortdurend, dus moet je werknemers blijven bijscholen”, zegt Yves Van Meirvenne, business development executive van Portilog (op de foto tweede van links).

Job op zak

Randstad stond in voor de selectie, screening en begeleiding van de kandidaten, met onder meer een stevige sollicitatietraining. Portilog nam het praktijkgerichte lessenpakket voor zijn rekening. “De opleidingen vonden plaats in de kantoren van APZI, de vereniging van private havenbedrijven in Zeebrugge. We kregen er faciliteiten en praktische inbreng. Zo gidste voormalig administrateur-generaal van APZI Guy Depauw de cursisten op de eerste dag door de hele haven en bracht hij met hen een bezoek aan drie bedrijven. Daarna volgden dertien intense lesdagen met zowel lesgevers van Portilog als gastdocenten uit de bedrijven. De opleiding bestond uit zeven modules waaronder een uitgebreid pakket douaneformaliteiten”, zegt Nele Depestele, business manager Randstad Brugge & Oostende (rechts op de foto).

Van de zeven mensen die eind november aan het opleidingstraject begonnen, slaagden er zes voor het diploma. “Vijf van hen hebben al een arbeidscontract op zak, voor de zesde liggen diverse mogelijkheden open”, zeggen Jepke Timmerman (midden) en Moira Dresselaers (tweede van rechts), die namens Randstad de cursisten begeleidden.

Pools is grote troef in transport

Door de hoge nood op de arbeidsmarkt, wil de opleiding gemotiveerde kandidaten zonder voorgeschiedenis in de sector, omscholen. “Het is nodig van mensen snel te kunnen omscholen want met de bachelors logistiek alleen zullen we er niet komen”, zegt Nele Depestele.

Opvallend is dat van de zes gediplomeerden er drie uit het buitenland komen en daar een stevige opleiding genoten. Bovendien vormt, naast het Nederlands, hun talenkennis een grote troef in de internationale havenomgeving. Anna Truszkowska (op de foto derde van links) en haar man kwamen zes jaar geleden uit Polen. “Ik had rechten, informatica en welzijn op het werk gestudeerd. In België werkte ik als schoonmaakster terwijl ik Nederlands, Frans en administratie studeerde. Daarnaast spreek ik Russisch en andere Slavisch talen. Deze talen komen zeer goed van pas in de transportwereld. Ik ondertekende nog geen contract maar de mensen van Randstad zien goede mogelijkheden voor een job.”

Nieuwe carrière

“Dit is het begin van mijn nieuwe carrière”, zegt Ali Al-Janabi in fraai Nederlands (links op de foto). Ruim drie jaar geleden kwam hij uit de Iraakse hoofdstad Bagdad, waar hij landbouwbiologie studeerde. “Ik ben zeer gemotiveerd en mag volgende week starten bij de transport- en logistieke groep ECS/2XL. In Irak leerden we naast de officiële talen Arabisch en Koerdisch, ook vanaf het middelbaar Engels. Alle universiteiten geven er les in het Engels.”

Raywadee Wattanaa (derde van rechts) kwam twintig jaar geleden uit Thailand en werkte in de sociale sector. “Het werd tijd om eens iets anders te doen. Dankzij deze opleiding werk ik nu bij ArcelorMittal in het Gentse havengebied. Het dagelijkse pendelen vanuit Brugge is naar Thaise normen een zeer korte verplaatsing. Ook voor mij komt de kennis van het Engels goed van pas in mijn nieuwe job.”

Niet iedereen kon op de diploma-uitreiking aanwezig zijn. De andere cursisten hadden een achtergrond in onder meer rechten, notariaat en verkoop. Op 1 april start de tweede uitgave van de opleiding.

Roel Jacobus