Geert Van Gansbeke naar groeiende Hoppe Maritime Group

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus

Vorig jaar hielp Geert Van Gansbeke – na twintig jaar opdrachten voor Europese logistieke spelers in Afrika en bij transport- en logistiek bedrijf Middlegate Europe – in Zeebrugge bij de voorbereiding van een nieuwe groeifase en de brexit. Vandaag maakte hij bekend dat hij sinds kort aan de slag is bij Hoppe Maritime Group. Deze familiale groep uit Zeebrugge omvat drie takken: Euroservices conditioneert gastankers, Hoppe Ship Agencies is een scheepsagentuur en Assist Belgium levert logistieke diensten.

Van Gansbeke is aangesteld als ‘head of agency’. “Dat betekent dat ik de tak scheepsagentuur verder zal helpen ontwikkelen. Hoppe Ship Agencies is de jongste jaren sterk gegroeid, onder meer als agent voor de meeste spelers inzake offshore windturbineparken aan de Belgische Kust. Hoppe is niet alleen actief in Zeebrugge maar is intussen al de grootste agentuur voor offshore in Oostende.”

Lng-haven

De tak Euroservices legt zich sinds 1973 toe op het conditioneren van gastanks- en tankers, een cruciale rol in het energieluik van Zeebrugge. Dat omvat onder meer: tanks reinigen, gasresten recupereren, een volgende belading klaarzetten met de juiste gassoort en tanks ventileren. Dit gebeurt zowel op varende als op vaste installaties, zowel in Zeebrugge als op locatie.

“Ook voor onze scheepsagentuur is het aardgas zeer belangrijk: Hoppe treedt op als agent voor alle lng-tankers die Zeebrugge aandoen. Gezien Fluxys LNG dit jaar zijn capaciteit zal uitbreiden met een vijfde opslagtank, verwachten we dat het aantal calls opgetrokken wordt naar een per dag of minstens om de twee dagen”, zegt Van Gansbeke. In 2018 ontving Fluxys LNG net geen tachtig aardgastankers. In de loop van 2019 zou het leverprogramma van aardgas uit het Russische Yamal – waarvoor meer dan honderd slots gereserveerd zijn – op kruissnelheid moeten komen.

Van Afrika naar Zeebrugge

Oost-Vlaming Geert Van Gansbeke is gepokt en gemazeld in de scheepvaart en logistiek. Hij groeide op in Congo en studeerde handel en boekhouden in Gent. Van 1998 tot 2004 werkte hij voor de waterbouwkundige en baggergroep DEME, eerst als logistiek manager in Nigeria en daarna als technical cost controller bij de uitbouw van de containerhaven Port 2000 in Le Havre. Van 2004 tot 2012 werkte hij voor de Deense AP Moller Maersk Group. De eerste twee jaar leidde hij voor Maersk Logistics vanuit Togo de West-Afrikaanse goederenstromen. Daarna vertegenwoordigde hij vijf jaar de divisie rederij Safmarine MPV (Multi Purpose Vessels) in West- en Centraal-Afrika. Van 2012 tot 2015 ontwikkelde hij voor de Antwerpse logistieke groep Polytra als directeur voor de Afrikaanse mijnstreken gedurende drie jaar diverse logistieke vestigingen. Van 2015 tot 2017 was hij voor de Franse logistieke groep Necotrans directeur in Gabon.

Sinds eind 2017 vertoeft Van Gansbeke weer in België. Na een tijdelijke logistieke opdracht bij industrieel producent Vesuvius in Oostende, analyseerde hij de dagelijkse leiding van Middlegate Europe in Zeebrugge. Sinds november is hij aan de slag bij Hoppe Maritime Group.

Roel Jacobus