Voorzitter Erna Vienne: “Seamen Centre Zeebrugge is de bedeltocht beu”

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus

Deze week hield het Seamen Centre Zeebrugge een dankmoment voor de sponsors en de 25 vrijwilligers. “Zonder hen zouden we niet kunnen overleven. Maar met vrijwilligers en schenkingen alleen lukt het niet om in de positieve cijfers te eindigen”, zegt Erna Vienne (midden op de foto). De voormalige topvrouw van P&O Ferries werd twee jaar geleden voorzitter en werpt haar morele gewicht in de schaal voor de toekomst van het zeemanshuis.

“In plaats van deze continue bedeltocht zoeken we nu structurele ondersteuning. We kijken hiervoor naar het bestuur van de stad en de haven. Want bij de reputatie van een wereldhaven hoort volgens ons nu eenmaal dat je ook de verantwoordelijkheid neemt voor het sociale welzijn van de zeelieden. Bijvoorbeeld een kleine bijdrage uit de havenrechten zou voor ons het verschil maken.”

Busje vervangen

“Net als de zeemanshuizen overal, hebben wij het financieel bijzonder moeilijk. Door het algemeen teruglopend cafébezoek bracht ons openbaar horecagedeelte niet langer inkomsten op, maar het was een kost geworden. Daardoor moesten we onze werking aanpassen: sinds mei zijn we alleen nog open voor zeelieden van 17.30 tot 21 uur”, zegt Christian Roos (op de foto tweede van rechts).

Hij is bestuurslid van het Seamen Centre en is bij ACV-Transcom de vertegenwoordiger van ITF Seafarers Trust. Deze internationale zeeliedenvakbond steunde in 1984 de aankoop en herinrichting van het gebouw. Onlangs nog in mei droeg ze samen met sponsorende bedrijven haar steentje bij voor het vervangen van het tot op de draad versleten busje waarmee zeelieden vervoerd worden.

Voedsel brengen

Het Seamen Centre in de Ploegstraat – in hartje Zeebrugge aan het marktplein – biedt 365 dagen per jaar een warm onthaal aan zeelui die soms zeven of acht maanden weg van huis zijn. “Hier kunnen ze even zichzelf zijn, los van het werk en de hiërarchie aan boord. Rang of afkomst spelen geen rol, iedereen is hier gelijk. Dit is naastenliefde in woorden en daden, in een huishoudelijke sfeer, ver weg van drankgelegenheden. Het aanbieden van welzijnsfaciliteiten aan zeelieden is niet alleen een internationale verplichting, gastvrijheid zit ook in onze genen”, zegt voorzitter Erna Vienne.

“We bieden zowel ontspanning als informatie, een luisterend oor, bijstand en tweedehandskledij. Zeer populair zijn de mutsen die onze vrijwilligers breien. We gaan ook met ons busje zeelieden aan boord bezoeken of helpen met juridische bijstand en bemiddeling bij conflicten. Af en toe moeten we zelfs voedsel brengen naar onbetaalde bemanningen van schepen die aan de ketting liggen. Dit is in deze tijd haast niet meer te geloven. In 2017 bezochten we bijna 1.000 schepen en voerden we meer dan 6.000 zeelieden naar het zeemanshuis of hulpverlening.”

Ziekenhuisbezoek

Secretaris Raf Sypré (vijfde van links) werd na zijn pensioen tien jaar geleden vrijwilliger. Hij woont in Brugge en is het voormalige hoofd van de lagere school in Zeebrugge. “Het is bijzonder fijn om mensen uit de hele wereld te ontmoeten en te helpen. Sommige Filipino’s vertoeven het grootste deel van het jaar ver van huis en zitten vast in een kleine gemeenschap aan boord. Zij komen hier graag om eens zichzelf te zijn, bijvoorbeeld om via internet met hun familie te spreken zonder dat oversten of collega’s meeluisteren.”

Rita Ghewy (tweede van links) woont vlakbij. Zij werd vrijwilliger toen 23 jaar geleden haar kinderen afstudeerden. “Ik reed lang met het busje en doe nu andere taken zoals ziekenhuisbezoek.”

Kerstconcert 13 december

Donderdag 13 december vindt in de Sint-Donaaskerk een kerstconcert ten voordele van het Seamen Centre plaats. Om 20u zingt het Roemeense meisjeskoor Symbol. Kaarten kosten 12 euro in voorverkoop of 15 euro aan de deur, een drankje achteraf inbegrepen.

Roel Jacobus