Sprekersclub Toastmasters lokt maritieme leden met demo in Havenhuis

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

In de maritieme community heerst wel wat nieuwsgierigheid naar wat zo’n Toastmasterssessie precies inhoudt, getuige de mooie opkomst voor de demosessie in het Havenhuis gisteravond. VEA Jongeren en ASV: The Next Generation tekenden present, net als verschillende medewerkers van het Havenbedrijf.

Op het programma: een demonstratie van een avondje Toastmasters. De vereniging kwam dit najaar al eerder in de picture, toen Hanssens het idee voor een maritieme afdeling van de club lanceerde tijdens de VEA Academy. De Toastmastersafdelingen van Leuven, Gent en Antwerpen zakten af naar het Zaha Hadidplein om de nieuwsgierige toeschouwers een korte inkijk te geven in het verloop van een clubavond. 

“Geverfde honkbal weert ufo’s”

Tijdens zo’n avond geven enkele leden een voorbereide speech over een welomlijnd onderwerp. Maar er kunnen ook lukraak onderwerpen worden toegewezen, waarbij de spreker na een korte voorbereiding enkele minuten moet oreren. Een voorbeeldje: Toastmaster Ignace uit Gent krijgt van ‘Table Topics Master’ (presentator) Costa Belien een fait divers toegeworpen: een nieuwtje uit het wereldrecordboek waarbij een Amerikaanse man een basebal voorzien had van 17.000 laagjes verf. Aan Ignace de opdracht om op een halve minuut een zinnige uitleg voor dat onzinnige record te bedenken. Ignace kwijt zich met verve van zijn taak en krijgt de lachers op zijn hand met een verhaal over geheime diensten, ufo’s en verf die laserstralen weerkaatst. 

Evaluatie

Een groot deel van de avond gaat evenwel op aan een evaluatie van de sprekers. Al wie het woord neemt, wordt beoordeeld door een aangestelde evaluator. Kritiek is bij de Toastmasters in de eerste plaats opbouwend, en tijdens de avond klinkt er veel applaus. Men wil hier aan de openbare spreekkunsten werken zonder angst om op je gezicht te gaan. Maar vrijblijvend is een deelname dus niet: van de leden wordt verwacht dat ze wat tijd steken in hun voor te bereiden speech. 

Na de nieuwjaarsborrel

De demosessie van maandagavond wou genoeg mensen overtuigen tot lidmaatschap om een aan de haven gelieerde afdeling te kunnen opstarten. “We zouden zo’n twintig leden moeten hebben om succesvol te kunnen starten”, zegt Morgane Hanssens. “We willen graag de startvergadering in februari plannen, wanneer de drukte van eindejaars- en nieuwjaarsborrels is weggeëbd.”

Lidmaatschap zou 120 euro per jaar kosten. Medewerkers van het Havenbedrijf kunnen 50% tegemoetkoming krijgen. Hanssens roept de medewerkers van de privébedrijven op om ook een dergelijke tegemoetkoming te vragen van hun werkgevers. De Toastmasters vergaderen twee keer per maand. De maritieme afdeling zou als standplaats het Havenhuis krijgen. “We organiseren nog een poll om te kijken welke dag van de week het best geschikt is voor de vergadering, en we gaan ook op zoek naar voorstellen voor een naam”, zegt Hanssens nog. 

De aanwezigen bij de voorstelling van maandag krijgen een mail zodat ze op de hoogte blijven. Meer info over de Antwerpse Toastmasters vind je hier.

Michiel Leen