DP World maakt fitte bijtjes van medewerkers

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

DP World Antwerp wil het komende jaar het welzijn en de gezondheid van zijn medewerkers sterk verbeteren. Daarom gaan ze het nieuwe jaar van start met een gezondheidstraject waarbij de medewerkers, zowel de bedienden, havenarbeiders als techniekers, gedurende enkele weken in team aan hun conditie, gezondheid of gewicht kunnen werken. Concreet ondergaan de medewerkers een health check aan het begin van het traject en kunnen ze hun evolutie bijhouden via een app. Verder worden werktafels vervangen door zit-sta-tafels en werkt DP World een fietsleaseplan uit. De acties komen voort uit enkele recente bevragingen bij de medewerkers over fit- en gezondheid.

Fit bijtje

Hier komt Fitbees in beeld: die organisatie helpt bedrijven op een speelse manier om hun medewerkers aan het bewegen te krijgen. Na de initiële gezondheidsscan volgt een traject van negen weken, waarin de deelnemers in team tegen elkaar strijden. Door zoveel mogelijk gezonde gewoontes toe te passen, kunnen er punten verdiend worden. Deze gezonde gewoontes gaan over voeding en beweging, maar ook rokers worden aangespoord om te stoppen met roken. Na afloop volgt een tweede check, waarbij de vooruitgang van de deelnemers gecheckt wordt.

Uit bevragingen onder het DP World-personeel achterhaalde het bedrijf dat er wel animo was voor veranderende gewoontes, ook qua woon-werkmobiliteit. 

Uit een mobiliteitsscan begin 2018 kwamen alvast bemoedigende resultaten naar voren. Bijna 4% van de DP World werknemers neemt uitsluitend de fiets naar het werk. 90% neemt voornamelijk de auto of motor. DP World Antwerp wil dat aantal fietsers uiteraard zien stijgen.  60% van de medewerkers wil trouwens alternatieven overwegen. Ze denken daarbij vooral aan carpoolen en e-bikes.

80% wil meer bewegen 

In juni 2018 voerde het bedrijf de sport- en beweegscan van Sport Vlaanderen uit. Daaruit bleek dat bijna 40% (37%) van de DP World Antwerp-medewerkers voldoet aan de bewegingsnorm. Het gemiddelde van de Belgische werkende bevolking ligt op 22% (5 dagen/week matig intensief bewegen). Maar bijna 80% van de werknemers van DP World Antwerp wil in de toekomst meer bewegen. De voornaamste redenen: betere conditie, betere gezondheid, meer plezier en minder stress.

En dus schiet DP World in actie. Het bedrijf start in januari met een sport- en beweegtraject van Fitbees. Momenteel werkt het bedrijf ook een fietsleaseplan uit. Tussen juni en december kunnen de medewerkers gratis een e-bike (elektrische fietsen en speedbikes) uittesten.

Michiel Leen