
Geen wonder dat Belgen kampioen zijn in zelfspot en relativering. We hebben aan onze politici echt wel schitterende voorbeelden. Vandaag schiet mijnheer Magnette de Waalse oppergaai in stommiteiten af.
De rode voorman ziet de hele e-commercewinkel in ons land liever sluiten. Vermoedelijk om plaats te maken voor kruidenierszaken die eigendom zijn van een rode intercommunale, maar dat terzijde.
Je moet het maar doen. Eerst fortuinen uitgeven om Wallonië met Liege Aiport een luchthaven te geven waar de Alibaba’s en UPS'en van deze wereld met hun e-commercevluchten terechtkunnen, om daarna te pleiten tegen diezelfde e-commerce. Voortschrijdend inzicht? Of waanzin? Misschien moeten er vanuit China dringend een paar vijzen worden opgestuurd.
Voor we beginnen te roepen over die potsierlijke Walen: onze leiders doen heus niet veel beter. De – we zijn positivo’s – vermoedelijk goed bedoelde plannen om iets te doen aan de 'oversubsidiëring' van oude zonnepanelenparken, getuigen ook niet van groot strategisch vernuft. Hoe terecht de bezorgdheid ook is: welke ondernemer zal zich in de toekomst op basis van beloften van de overheid nog engageren om grote projecten op te starten?
Verleidelijk
Fernard Huts zal zijn juridische stappen niet bij ons komen verklappen, maar dat hij en zijn collega’s het er niet bij laten, is evident. Een contract is een contract. Ook al heeft u zich vergist. Als dat niet meer telt, dan is het einde zoek. Al is de denkoefening misschien verleidelijk. Als veranderende principes, het hogere belang of – daar komt ie weer – voortschrijdend inzicht toelaten om eenzijdig een contract te ontbinden, zouden velen wel eens hun huwelijk kunnen ontbinden. Maar ook dat terzijde.
Over vooruitschrijdend inzicht gesproken. Bij ondernemers en burgers groeit steeds scherper het besef dat de huidige generatie politici uitblinkt in (nieuwe) problemen op tafel leggen, maar er niet in slaagt om nog maar het begin van een oplossing te bedenken voor de echte problemen. Of ze nu links of rechts of tussenin zijn: de ander is blijkbaar het probleem. En dat denken ze verkocht te krijgen.
U hoeft het van mij niet te geloven, als ik voorspel dat het op deze manier slecht afloopt. Ik citeer de burgemeester van Kuurne dit weekend over de politiek in De Standaard: “Ik wil maar zeggen dat het allemaal te veel marketing is geworden. De mensen zien daar doorheen, politiek moet meer zijn dan marketing.”
Ik kan dat alleen maar beamen. Het is vreselijk slechte marketing, met ballonnetjes waar iedereen de onfrisse gebakken lucht van op afstand ruikt. Zelfs een zware coronapatiënt. Ik vrees dan ook voor het ergste. Wie blijkbaar denkt dat de mensen en ondernemers dom zijn, moet niet schrikken als ze volgens hem/haar bij de volgende verkiezingen ‘dom’ gaan stemmen.
“Extreem stemmen lost niks op”, orakelen de politici dan. Ze hebben voor één keer groot gelijk. Net daarom is hun verantwoordelijkheid om de dingen wél op te lossen, net zo groot. Dat vooruitschrijdend inzicht zou wél een verademing zijn.
Bart Timperman
