
Het vrachtvervoer steeg in februari met 13% ten opzichte van februari 2019. Het volvrachtsegment en de expresdiensten blijven de motor van de groei, met Afrika als eerste importregio. Er zijn ook al een miljard coronavaccins getransporteerd.
De sterke stijging van de gevlogen luchtvrachtvolumes (+26%) heeft een grote impact op de positieve resultaten. Het volvrachtsegment (+67%) en de expresdiensten (+39%) zijn de motor van de groei. De vrachtvolumes aan boord van passagiersvluchten blijven logischerwijs onder de volumes van 2019 (-24%).
Afrika eerste importregio
Ten opzichte van 2021 is er een lichte daling van de volumes in het volvrachtsegment (-5%) als gevolg van de tijdelijke capaciteitsbeperkingen waarmee sommige transporteurs geconfronteerd werden. De daling van het vrachtvervoer als gevolg van het Chinese Nieuwjaar heeft een invloed gehad op de vrachtvolumes aan het begin van de maand. Vorig jaar was een uitzondering omdat de productie in Azië uitzonderlijk hoog bleef als gevolg van de achterstand die was opgelopen door de transportbeperkingen.
Ook de volumes van de expresdiensten kennen een daling (-15%), als gevolg van een vermindering van het aantal DHL Express-vluchten vanuit Brussels Airport sinds het begin van het jaar.
Azië blijft de grootste exportregio, maar dat land staat slechts op de derde plaats op het vlak van import in februari door het effect van het Chinese Nieuwjaar. Daardoor is Afrika de eerste importregio geworden, gevolgd door Noord-Amerika.
1 miljard coronavaccins
Vanop Brussels Airport zijn sinds november 2020 al een miljard coronavaccins getransporteerd, goed voor 750 miljoen vaccins aan export en 250 miljoen aan import. Vluchten met vaccins vertrekken dagelijks naar meer dan zestig landen over de hele wereld, met Japan en de Verenigde Staten als de twee belangrijkste bestemmingen.
Behalve de coronavaccins worden er op Brussels Airport sinds kort ook covidpillen getransporteerd. Voor het transport lijkt het proces sterk op dat van de vaccins, maar de pillen zijn nog gevoeliger voor temperatuurschommelingen.
Vandaag bestaat bijna 10% van het totale volume van de goederen die op Brussels Airport worden afgehandeld, uit farmaceutische producten. Zo’n vijfhonderd werknemers leiden dagelijks op de cargozone het transport van vaccins in goede banen en bieden een veilige en geoptimaliseerde keten voor die gevoelige transporten.