Zes arrestaties in Antwerps onderzoek naar fraude met boomstammen

Nieuws, Logistiek
Julie Desmet
Fumigatie doodt schimmels en insecten in ladingen Europees hout voor het Verre Oosten
Fumigatie doodt schimmels en insecten in ladingen Europees hout voor het Verre Oosten © Flows

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft op dinsdag 21 maart 2023 zes verdachten opgepakt die mogelijk hebben gefraudeerd bij de export van boomstammen naar onder meer India en China. Er zou sprake zijn van vervalsing van documenten.

De arrestaties gebeurden tijdens een reeks huiszoekingen in Antwerpen, Deurne, Geel, Beveren, Westerlo, Wijnegem en Schilde. De verdachten zijn tussen 37 en 54 jaar oud.

Klachten uit China

Het gerechtelijk onderzoek naar fraude kwam op gang via het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) na klachten uit China. “Het gaat over mogelijke frauduleuze praktijken bij een forwarder die zich bezighoudt met de export van containers met boomstammen”, klinkt het bij de persdienst van het parket van Antwerpen.

Nooit gebeurd

De verdachten zouden vervalste documenten gebruikt hebben die lieten uitschijnen dat de uitgevoerde boomstammen behandeld waren met een verplicht bestrijdingsmiddel tegen schadelijke organismen. Bedrijven die hout uitvoeren naar derde landen moeten, afhankelijk van de vereisten van die bestemmingslanden, officiële documenten voorleggen waaruit blijkt dat het hout behandeld is tegen organismen die de plaatselijke biotopen in het land van import kunnen bedreigen. De fumigatie zou nooit gebeurd zijn.

Eilandje

In Antwerpen ging het om twee interventies vlakbij het MAS op het Eilandje. De politie voerde een controle uit bij de firma’s De Keyser Thornton (DKT) aan de Brouwersvliet en IMP International in de Adriaan Brouwerstraat. Zes verdachten werden gearresteerd. Zij zullen verder verhoord worden over hun vermeende betrokkenheid.

DKT heeft aan Flows laten weten dat het voorlopig niet wenst te reageren.