Vastgoedgroep Intervest groeit sterk in logistiek segment

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus
Zeebrugge Green Logistics
Zeebrugge Green Logistics © RJ

Vastgoedgroep Intervest kende een financieel sterk 2022. De groei van de portefeuille zat voornamelijk in het logistieke segment met acquisities en forse investeringen in duurzame clusters in Zeebrugge, Herentals, Genk en Nederland.

De Belgische vastgoedgroep Intervest vergrootte vorig jaar zijn verhuurbare oppervlakte met bijna 10% tot 1,24 miljoen m2. Die oppervlakte is verdeeld over de segmenten logistiek vastgoed in België (47%) en in Nederland (26%) en kantoren in België (27%). De reële waarde van de vastgoedbelegging steeg met 124 miljoen euro (+10%). Dat gebeurde door onder meer 95 miljoen euro logistieke acquisities: het project van de Chinese ontwikkelaar Lingang in Zeebrugge, een gebouw in Waalwijk (Nederland), uitbreiding in Breda (Nederland) en gebouwen in Herstal.

Er werd maar liefst 88 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame projectontwikkelingen, waarvan 81 miljoen in logistiek. De blikvangers waren Zeebrugge Green Logistics, Herentals Green Logistics, Genk Green Logistics en in ‘s-Hertogenbosch (Nederland). De 7 miljoen in kantoren werd geïnvesteerd in Greenhouse Collection at the Singel (Antwerpen) en Greenhouse Woluwe.

Quasi volledige bezetting

In zijn overzicht van 2022 spreekt Intervest van een organische groei van de huurinkomsten met 5,6% tegenover het jaar ervoor. Er was een stabiele operationele marge van 82%. De bezettingsgraad bedroeg 96% in logistiek België, 100% in logistiek Nederland en 76% in kantoren België. Het brutohuurrendement was gemiddeld 6%, afkomstig van 5,8% in logistiek België, 5,7% in logistiek Nederland en 6,8% in kantoren België.

De gemiddeld resterende looptijd van de huurcontracten (tot eerste vervaldag) bedraagt 4,9 jaar. Dat cijfer komt door: 5,3 jaar in logistiek België, 6,5 jaar in logistiek Nederland en 2,9 jaar in kantoren België. Dit jaar loopt 9% van de huurcontracten af.

Het beursgenoteerde Intervest heeft een beurskapitalisatie ter waarde van 562 miljoen euro. De prestaties zijn goed voor 8% brutodividendrendement.