Platinum duurzaamheidslabel bekroont ook efficiëntie ECS

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus
Multimodaal vervoer ECS
Multimodaal vervoer ECS © ECS

ECS uit Zeebrugge kreeg voor zijn duurzaamheidsbeleid een Platinum Label, met een score in de beste ‘één procent’ van alle transportbedrijven die EcoVadis wereldwijd beoordeelt. Duurzaamheid gaat hand in hand met efficiëntiewinsten.

EcoVadis beoordeelt meer dan honderdduizend bedrijven wereldwijd op hoe ze de principes van duurzaamheid en corporate social responsibility (CSR) in hun bedrijfs- en managementsystemen integreren. Marktleider in intermodale logistiek ECS uit Zeebrugge, scoorde eerder al het Silver en Gold Label en werd nu beloond met het Platinum Label.

Met een score van 75 op 100 behoort ECS tot de ‘beste één procent’ van alle door EcoVadis beoordeelde bedrijven in de sector post, koeriers en multimodaal vrachtvervoer. De erkenning gebeurde op basis van de geleverde inspanningen op het vlak van duurzamer transport, en op basis van het recent gepubliceerde duurzaamheidsrapport van ECS waarin het zijn ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 uitzet.

Van truck naar trein

De beoordeling verliep in een periode waarin de logistiek met Covid-19 en brexit heel wat uitdagingen kende. “Dat bevestigt de kracht van onze nieuwe duurzaamheidsstrategie met horizon 2025”, zegt CEO Philippe Mathieu trots. “Daarin streven we naar een duurzame en efficiënte transitie van wegvervoer naar spoortransport. Voor de meeste duurzame en betrouwbare logistiek, combineren we een intermodaal netwerk, kosteneffectieve supplychainoplossingen en geautomatiseerde inklaringsdiensten. In 2021 werden 2,5 miljoen containers vervoerd, waarbij 62 miljoen kilometer via het spoor werd afgelegd. Ten opzichte van 2020 werd 233.000 ton CO2-uitstoot vermeden.”

Daarnaast wordt volop geïnvesteerd in automatisering en digitalisering. Dat is niet alleen goed voor de reductie van de CO2-uitstoot maar het betekent ook financiële en operationele winst. Bijvoorbeeld een optimale planning op basis van data-analyse en artificiële intelligentie, beperkt het transport van lege containers en dus ook het tekort aan containers. Het aantal vrachtwagentransporten werd sterk gereduceerd door te streven naar dubbele ladingstapeling en optimale consolidatie. Van de 220 koelopleggers in de vloot werden er 76 uitgerust met zonnepanelen, wat resulteert in een jaarlijkse besparing van duizend liter brandstof per oplegger.

Nooit nul uitstoot

“De energiecrisis en geplande CO2-taksen zullen de vraag naar duurzame en efficiënte logistieke oplossingen bij zowel producenten als retailers verder versterken. Als deel van onze multimodale oplossingen, bieden we de klanten een alternatief via het spoor. We beschikken over drie spoorverbonden magazijnen en in april 2023 opent een nieuw spoorverbonden hoogstapelmagazijn in Zeebrugge”, zegt Mathieu.

“We zijn er ons van bewust dat er in dit logistieke verhaal nooit 0% CO2-uitstoot zal zijn. Daarom streven we naar zo weinig mogelijk overbodige uitstoot. Hiertoe hanteren we het begrip ‘CSR logistics’: creating sustainable reliable logistics. Onze strategische ambities beperken zich niet tot de financiële resultaten, maar omvatten ook de maatschappelijke belangen en het milieu”, besluit Mathieu. ECS is een familiebedrijf met ruim zeshonderd medewerkers.