Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
Hoogbouwmagazijn Dematra Kruisem
Hoogbouwmagazijn Dematra Kruisem © Dematra

De Oost-Vlaamse warehousing- en distributiespecialist Dematra bouwt in Kruisem ’s werelds grootste volautomatisch shuttlemagazijn. Het magazijn van 46 meter hoog biedt plaats voor 80.000 pallets voor de opslag van voeding.

De bouw van het volautomatische hoogbouwmagazijn is een technisch huzarenstukje en gaat gepaard met een investering van vijftig miljoen euro. Tegen het voorjaar van 2023 moet het operationeel zijn. Naast tachtigduizend palletplaatsen zal het magazijn goed zijn voor twaalfduizend in- en uitgaande palletbewegingen per dag.

Dematra is specialist in de opslag en distributie van food en non-foodproducten. Het beschikt in België al over vier magazijnen met een totale capaciteit van tachtigduizend pallets. Met de bouw van het nieuwe geconditioneerde palletmagazijn voor hoofdzakelijk temperatuurgecontroleerde voeding wordt dat aantal in één klap verdubbeld.

Shuttles

De hoogbouw van maar liefst 46 meter neemt bijzonder weinig grondoppervlakte in. Een bewuste keuze om de impact op de omgeving beperkt te houden. De enorme hoogte en grote opslagdichtheid stelden stow, de leverancier van de rekken en de shuttles, wel voor een uitdaging. Het ontwierp daarom een compact, stabiel en flexibel in-, uit- en opslagsysteem met shuttles.

Schaalvergroting

Geert De Jaeger, CEO Dematra: “De bouw van het nieuwe hoogbouwmagazijn in Kruisem toont dat we als logistieke speler mee vooroplopen in onze sector. Het weerspiegelt ook ons geloof in de toekomst. Na de groei van de voorbije jaren zijn we ervan overtuigd dat we met deze investering op hetzelfde elan kunnen doorgaan. De schaalvergroting zal onze positie consolideren en ons tegelijk toelaten nog sneller en flexibeler in te spelen op de wensen van klanten. Die hebben steeds vaker nood aan betrouwbare lokale opslagcapaciteit om hun goederen just in time te leveren.”

Krappe arbeidsmarkt

Het volautomatische karakter van het magazijn biedt het voordeel dat Dematra in de huidige krappe arbeidsmarkt minder intensief op zoek moet naar technische profielen. Toch creëert de bouw nog altijd werkgelegenheid voor 42 voltijdse nieuwe medewerkers. Hierdoor groeit het personeelsbestand van Dematra aan tot meer dan 200 werknemers.