Fernand Huts legt energiecheque voor werknemers op regeringstafel

Nieuws, Logistiek
Julie Desmet
20220331 Fernand Huts (foto van al wat ouder, 2021 Tallinn?)
Fernand Huts © Julie Desmet

Fernand Huts, voorzitter van Katoen Natie Group, heeft een brief gestuurd naar de federale regering. Daarin pleit hij voor het scheppen van een wettelijk kader dat bedrijven in staat stelt om vijf energiecheques aan hun personeel te geven.  

Fernand Huts, ondernemer en eigenaar van Katoen Natie – Indaver in de Waaslandhaven, onthulde het plan om zijn werknemers op vrijwillige basis een energiecheque van vijfhonderd euro te geven tijdens een bijeenkomst van ondernemersnetwerk Pro Flandria op 1 oktober 2022 in Brussel. De CEO kreeg toen de eretitel “Nieuwe Vlaamse Meester”

Energiecrisis

In zijn toespraak verwees hij naar de stijgende energieprijzen. “Die richten een bloedbad aan onder de gezinnen”, zei hij toen. Huts streeft ernaar om, naar het voorbeeld van de consumptiecheques tijdens de coronacrisis, energiecheques te geven aan werknemers. Daarvoor moet de federale regering wel eerst een wettelijk kader scheppen.

Voorstel 

In een formele brief aan de federale regering legt hij nu het volgende voorstel op tafel: “U neemt het wettelijk kader van de consumptiecheque van vijfhonderd euro, U schrapt het woord consumptie en vervangt het door energiecheque van vijfhonderd euro” en “U voegt toe dat deze energiecheque gedurende vijf wintermaanden gegeven mogen worden (winter okt 2022 – maart 2023).” Hij benadrukt ook dat bedrijven niet verplicht worden om dit te doen, noch voor het voledige bedrag van 500 euro te gaan.

Enorme hulp 

Huts benadrukt dat de staat volgens hem al meermaals winnaar is bij inflatoire loonstijging en dat de totale kost voor de overheid in zijn voorstel uitkomt op ‘slechts’ 65 euro. “Geen groot bedrag ten overstaan van de enorme hulp voor de gezinnen en voor de staat een heel klein bedrag, in acht genomen de voordelen voor de staat van de inflatie”, klinkt het nog in de brief.

Navolgen

“Onze groep Katoen Natie – Indaver is alvast bereid aan onze zesduizend Belgische werknemers deze vijf cheques te geven. Vele bedrijven zullen ons navolgen, temeer daar de inflatie voor verarming zorgt. Inflatie is goed voor de staat, maar slecht voor de mensen en bedrijven”, besluit hij.