Nieuwe zoektocht naar uitbater gebruiksklare River Terminal Roeselare

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus
20220930 Roeselare River Terminal Roeselare
River Terminal Roeselare © POM West-Vlaanderen

River Terminal Roeselare is afgewerkt maar POM West-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg moeten opnieuw op zoek naar een kandidaat-uitbater. Er waren vergevorderde onderhandelingen maar die zijn afgesprongen.

Langs het kanaal Roeselare-Leie in Roeselare investeerden POM West-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg 6,6 miljoen euro in een tweede binnenvaartplatform voor het industriële hart van de provincie. Twintig kilometer verderop is de River Terminal Wielsbeke langs de Leie een succesverhaal voor de modal shift. Nadat de aanleg van de River Terminal Roeselare al een jaar vertraging opliep, is de geplande ingebruikname in de zomer opnieuw uitgesteld.

In april meldde gedeputeerde Jean de Bethune (CD&V) dat de onderhandelingen met een kandidaat-uitbater in de laatste rechte lijn zaten. Vandaag publiceerde POM West-Vlaanderen echter een nieuwe oproep. “De samenwerking met de eerste kandidaat is inderdaad niet doorgegaan”, bevestigt Pieter Decloedt, hoofd van de eenheid transport & logistiek van POM West-Vlaanderen. “Dat gebeurde door een samenloop van omstandigheden en buiten onze wil.”

25 jaar

Er wordt gezocht naar een logistieke dienstverlener met ervaring op het vlak van de op- en overslag van bulk- en palletgoederen. “Hij organiseert de overslag naar het water voor bedrijven volgens het principe van ‘open access’, opdat alle bedrijven de terminal zouden kunnen gebruiken. Om deze logistiek regisseur of dirigent de kans te geven om iets moois uit te bouwen en voor de lange termijn te investeren, voorzien we een partnership van 25 jaar.”

De site raakte kort voor de zomer afgewerkt. Er is een kaaimuur van 230 m lang met een verhard kaaiplateau van 1,8 hectare dat als opslagruimte fungeert. Van de uitbater wordt verwacht dat hij ook aan de slag gaat om op 0,9 hectare aanpalende grond logistieke, watergebonden activiteiten uit te voeren. De mogelijkheden van de site worden toegelicht op het congres ‘Maximaal synchromodaal’ van POM West-Vlaanderen op dinsdag 4 oktober in Brugge, dat volledig volzet is.