Huurprijzen logistiek vastgoed op as Antwerpen-Brussel stijgen met 10%

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen
20220916 Ghent Logistic Campus Heylen Warehouses
De Ghent Logistic Campus nadert zijn voltooiing © Heylen Warehouses

Op de as Antwerpen-Brussel zijn de huurprijzen voor logistiek vastgoed voor het eerst boven de magische grens van 50 euro per m² gestegen. Het gaat om een stijging met 10%. Vastgoedmakelaar JLL verwacht een verdere stijging tot 60 euro/m². 

Uit het overzicht van JJL van de logistieke vastgoedmarkt in de eerste drie kwartalen van 2020 blijkt dat de logistieke vastgoedtransacties in die periode goed waren voor 486.000 m². Volgens Ignace Casteleyn, senior director Industrial & Logistics Agency bij JLL, waren er minder transacties dan in dezelfde periode vorig jaar, maar waren de oppervlaktes iets groter. De grootste transactie was die op de Ghent Logistics Campus waar AGP eGlass recent 70.000 m² in huur nam (foto).

Beschikbaarheid

De beschikbaarheid van grote oppervlaktes voor logistieke ontwikkelingen is zeer beperkt. “Op de as Antwerpen-Brussel is het zeer moeilijk. Daar zijn geen nieuwe projecten. Langs de E313 zijn er nog een paar projecten maar dan wel verder van Antwerpen: richting Geel, Meerhout, Laakdal, Genk en Tongeren. Er is een gebrek aan terreinen van meer dan 20.000 m². Dichter bij Antwerpen zijn die niet meer te vinden”, zegt Casteleyn.

Huurprijzen

De vastgoedprojecten in onder meer Gent en Genk Green Logistics worden nog verhuurd aan 46 euro/m² per jaar. “Op de as Antwerpen-Brussel zijn de huurprijzen boven de magische grens van 50 euro/m² gestegen. De prijzen zijn een lange periode op 45 à 46 euro blijven staan, maar we verwachten dat ze nu naar 55 euro per m² per jaar zullen stijgen. Op locaties waar de grondprijzen gestegen zijn, gaan de huurprijzen naar 60 euro/m². De stijging is een gevolg van de gestegen bouwkosten en het tekort aan beschikbare terreinen, waardoor ook de grondprijzen een stuk omhoog gaan”, besluit Casteleyn.