Van Oort Transport (Willebroek) rijdt elektrisch voor verdeler King

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
Overhandiging sleutels elektrische Renault Truck aan Van Oort Transport
Overhandiging sleutels elektrische Renault Truck aan Van Oort Transport © Renault Trucks

Transporteur Van Oort uit Willebroek rijdt sinds deze week met de eerste elektrische Renault Truck Z.E. in België rond. De elektrische vrachtwagen wordt exclusief ingezet voor de distributieactiviteiten voor King Belgium en zijn leverancier Essity.

Na een eerste test tijdens de zomer gaat het nu om een effectieve ingebruikname door Van Oort. “De test met transporten tussen Gent, Brussel en andere steden viel mee op het vlak van rijbereik, oplaadmogelijkheden en nuttig laadvermogen”, zegt Laurent Vanton, CEO bij Van Oort. Het prijskaartje van een elektrische vrachtwagen blijft hoger dan die van een klassieke dieseltruck, maar door een gezamenlijke financiële inspanning van Van Oort, King (verdeler in catering, persoonlijke beschermingsmiddelen en onderhoudsproducten), Essity (personal care) en Renault kan de truck de baan op.

Rijbereik

“We zetten de truck in voor de belevering van vijf verschillende stadskernen: Brussel, Gent, Leuven, Mechelen en Antwerpen”, geeft Vanton aan. De elektrische aandrijving van de truck wordt geregeld met vijf watergekoelde Lithium-ion NMC aandrijfaccu’s van 66 kWh voor een totaal van 330 kWh. Daarmee is een rijbereik van 250 tot 270 kilometer mogelijk, waarbij de noden van het transportbedrijf ook bij lagere temperaturen volledig afgedekt worden.

Steden

“Voor bedrijven worden de voordelen en de praktische inzetbaarheid van elektrische mobiliteit steeds duidelijker, vooral op het vlak van distributie in en tussen steden, die steeds meer inzetten op zero-emissietransport”, zegt Robin Van Droogenbroeck, sales director Renault Trucks. In een interview met Flows voorspelde Guy Gogne, marketingdirecteur van Renault Trucks Belux, tegen 2025 het échte kantelpunt voor de markt van de e-trucks in ons land.

Op de foto (vlnr): de overhandiging van de sleutels door Robin Van Droogenbroeck (Renault Trucks) aan Laurent Vanton (Van Oort) in het bijzijn van Elise Indesteege (King) en chauffeur Carl, die met het voertuig zal rijden.

Yannick De Spiegeleir