Luik Natie eerste CO2-neutrale logistieke speler in Antwerpse haven

Nieuws, Logistiek
Jonas Van Boxel
Inhuldiging Tesla Megapack
Inhuldiging Tesla Megapack © Jonas van Boxel

Op de site van Luik Natie in de Waaslandhaven is de eerste ‘Tesla Megapack’ ingehuldigd. Mede dankzij het opslagsysteem voor groene energie kan Luik Natie zich nu de eerste CO2-neutrale logistieke speler in de haven noemen.

Op de site van Luik Natie staat sinds kort een Tesla Megapack. Die batterij met een capaciteit van 1,25 MWh (of zo’n twintig batterijen van elektrische wagens) zorgt ervoor dat overschotten van zonne- en windenergie opgeslagen worden om vervolgens te gebruiken op momenten wanneer er onvoldoende wind of zon is. Op die manier is er een betere afstemming tussen productie en verbruik van energie op de site en wordt het bedrijf ook minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de fluctuerende energiemarkt. Daarnaast biedt de Tesla Megapack ook bedrijfszekerheid in geval van spannings- of stroomuitval, helpt ze het elektriciteitsnet in balans te houden en kan ze in functie van de energieprijzen op- of ontladen worden.

De batterij werd geïnstalleerd door Engie, dat eerder ook al 3.800 zonnepanelen op het dak van Luik Natie installeerde. In combinatie met de windturbine beschikt Luik Natie over meer dan 4 megawatt aan lokale hernieuwbare energie. Dankzij de toevoeging van de Tesla Megapack kan het bedrijf die energie nu nog meer gaan benutten, in plaats van de stroom terug te geven aan het elektriciteitsnet.

CO2-neutraal

De batterij en het energiebeheersysteem, als uitbreiding op de bestaande hernieuwbare energieproductie en de elektrische laadinfrastructuur op de site van Luik Natie, levert het bedrijf het certificaat ‘CO2-neutraal’ op, afgeleverd door CO2Logic. De weinige resterende uitstoot wordt gecompenseerd via bebossingsprojecten in Guatemala en Burkina Faso.

“CO2-neutraliteit is een zeer belangrijke ambitie voor Luik Natie”, zegt CEO Stefaan Verhelst. “Niet alleen voor de volgende generatie, maar ook voor onze klanten. Met de installatie van de Tesla Megapack en de waardevolle samenwerking met ENGIE slagen we erin om de eerste CO2-neutrale logistiek dienstverlener te worden in de Antwerpse haven.” Volgens Verhelst kon Luik Natie voor de installatie van de batterij 70% van zijn eigen productie benutten. Dat moet nu stijgen naar 80 tot 85%.

Al uitverkocht

De financiering van het project, ter waarde van zo’n 800.000 euro, wordt gedaan door Engie via een derde investeerdersmodel. Net zoals bij de zonnepanelen wordt Luik Natie na tien jaar eigenaar van de infrastructuur. De Vlaamse overheid draagt 168.000 euro bij.

“Ik hoor bij veel bedrijfsleiders vaak voluntarisme als het over de klimaatproblematiek gaat, maar daar mag het niet bij blijven”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. “Na mooie woorden moeten ook daden volgen, zoals hier vandaag. De omslag naar hernieuwbare energie kan maar structureel gebeuren als we ook voldoende sterke batterijen hebben om het teveel aan energie op te slagen om te gebruiken wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait.” 

Bedrijven die het voorbeeld van Luik Natie willen volgen, zullen evenwel nog een tijd geduld moeten hebben: de Tesla Megapacks zijn wereldwijd al voor heel 2022 uitverkocht.

Op de foto v.l.n.r.: Thierry Saegeman (CEO ENGIE Benelux), Zuhal Demir (Vlaams minister voor Energie), Stefaan Verhelst (CEO Luik Natie) en Antoine Geerinckx (CO2logic).

Jonas van Boxel