Log!Ville Niel open: bedrijven testen logistieke technologieën uit

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
Minister Crevits opent samen met VIL-voorzitter Danny Van Himste het nieuwe innovatie- en democentrum Log!Ville
Minister Crevits opent samen met VIL-voorzitter Danny Van Himste het nieuwe innovatie- en democentrum Log!Ville © Yannick De Spiegeleir

In het Wetenschapspark in Niel is maandag Log!Ville geopend: het grootste innovatie- en demonstratiecentrum voor de logistiek in Europa. Logistieke bedrijven kunnen de nieuwste technologieën ontdekken en uittesten.

Log!Ville is een realisatie van VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector, in samenwerking met meer dan dertig partners uit diverse sectoren en drie provincies. Logistieke uitdagingen van de toekomst, zoals zelfrijdende voertuigen of transport via hyperloops, komen aan bod in de digitale belevingsruimte. Het fysieke testcentrum, een indrukwekkende demonstratiehal, toont op haar beurt mature technologieën voor de supplychain. Moderne vergaderzalen moeten kennisdeling en cocreatie tussen verschillende spelers stimuleren. Zowel grote ondernemingen als start- en scale-ups en kennisinstellingen komen aan bod op de verschillende standen.

Grootste in Europa

Met zijn 2.500 m² oppervlakte is Log!Ville als innovatiecentrum voor de logistiek de grootste in haar soort in Europa. “VIL geeft bedrijven al jaren inzicht in de nieuwste logistieke technologieën en oplossingen. In Log!Ville kunnen ze er zelf mee aan de slag”, zegt Kurt Van Donink, voorzitter van Log!Ville en vicepresident European Logistics bij Nike. Het centrum zal geleid worden door Patrick Aertsen. Hij verdiende zijn sporen onder meer bij Living Tomorrow en Voka.

VIL startte met de plannen voor Log!Ville in 2017, na een voorstel van POM Antwerpen. In mei 2019 werd de eerste steen gelegd. Log!Ville werkt samen met twee antennesites in West-Vlaanderen en Limburg. Het open centrum is voor iedereen toegankelijk. “Ik hoop dat dit centrum de logistiek ook de weg doet vinden naar het brede publiek”, aldus Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) die aanwezig was tijdens de opening.

Yannick De Spiegeleir