Koning Filip steekt licht op bij H.Essers over aanwervingsbeleid

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
Koning Filip in gesprek met Hilde Essers
Koning Filip in gesprek met Hilde Essers © Yannick De Spiegeleir

H.Essers kreeg woensdagochtend bezoek van Koning Filip. Zijne Majesteit kwam zich verdiepen in het aanwervingsbeleid van de Limburgse transport- en logistiekspeler. Bij dat bedrijf staan momenteel zo’n 350 vacatures open.

De Belgische koning vertrekt eind oktober op missie naar Denemarken. Hij wil ontdekken waarom daar een groter deel van de actieve bevolking aan de slag is dan hier in ons land. Door zijn bezoek aan H.Essers hoopt hij meer inzichten te vergaren om de activiteitsgraad in ons land te verhogen en zo vlugger vacatures in te vullen. “Ik ben zeer geïnteresseerd in jullie aanwervingsbeleid”, gaf Koning Filip te kennen in een gesprek met onder meer managing director Hilde Essers en CEO Gert Bervoets.

Met het oog op de geplande missie van de koning naar Denemarken zijn ook de activiteiten van H.Essers in het Scandinavische land interessant. Het transport- en logistiekbedrijf is al dertien jaar actief in Denemarken. Zijn focus ligt daar op warehousing met een tewerkstelling van een vijftigtal mensen verdeeld over twee magazijnen. Denemarken heeft een aantal maatregelen om werkloosheid in te perken. Zo is er het model van flexizekerheid (‘flexicurity’) dat werklozen erg goed ondersteunt én hen sterk activeert om opnieuw aan de slag te gaan. “Het Deense model vormt zeker een inspiratie voor België”, zegt Bervoets.

Zonder werkervaring

H.Essers, dat zelf 350 vacatures heeft openstaan, investeert via verschillende trajecten in de opleiding en ontwikkeling van nieuwe personeelsleden, maar ook van personeelsleden die al een tijdje aan de slag zijn. Zo stoomt het transport- en logistiekbedrijf ook mensen klaar zonder werkervaring in de logistieke sector. Dat gebeurt enerzijds via de H.Essers Academy, interne buddytrajecten en jobcoaching op de werkvloer en anderzijds via externe logistieke trainingen.

“We willen iedereen de kans geven om te werken. Daarom doen we méér dan vacatures uitschrijven. Met gerichte initiatieven willen we doelgroepen bereiken die problemen hebben om de weg naar de arbeidsmarkt te vinden”, schetst Bervoets.

Magazijniers en chauffeurs

Om zijn vacatures in te vullen, kijkt H.Essers bijvoorbeeld ook over de grenzen heen. Zowel binnen als buiten de EU, wordt er gezocht naar magazijniers en chauffeurs. Koning Filip ging persoonlijk in gesprek met onder meer enkele werknemers die erin slaagden binnen het bedrijf op te klimmen, en met vluchtelingen die tewerkgesteld zijn bij het Limburgse bedrijf.

Yannick De Spiegeleir