Eutraco bouwt nieuw recordmagazijn aan Gents Kluizendok

Reportage, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
De eerste kolomzetting van het Eutraco-magazijn aan het Kluizendok
De eerste kolomzetting van het Eutraco-magazijn aan het Kluizendok © Yannick De Spiegeleir

Aan het Kluizendok in Gent is de eerste kolom geplaatst van een nieuw XXL-magazijn voor logistiek dienstverlener Eutraco. De eerste fase van 25.000 m² wordt door ontwikkelaar MG Real Estate in een recordtempo opgetrokken tegen begin 2022.

De West-Vlaamse transport- en logistiekspeler Eutraco en vastgoedontwikkelaar MG Real Estate vormden in Willebroek eerder al een succesvolle entente met de bouw van een magazijn op amper vijf maanden tijd. Nu gaat het nog sneller. Amper drie maanden na de eerste kolomzetting deze week, moet het magazijn aan het Kluizendok in Evergem (Gent) begin januari al operationeel zijn. “De eerste grote klant is een retailer. De volledige 75.000 m² willen we realiseren op een tijdspanne van drie jaar”, zegt Serge Gregoir, CEO en eigenaar van Eutraco (derde van links op de foto). “Net als in Willebroek zal ons nieuw magazijn volledig energie- en CO2-neutraal zijn.”

Multimodaal

De multimodale mogelijkheden zijn voor Gregoir een belangrijke troef om zich te vestigen in het Kluizendok. “Als je ziet wat het vandaag kost om de haven van Antwerpen te bedienen met een truck. Dat is gewoon niet meer houdbaar, op langere termijn. Het zoeken naar alternatieven, hetzij via het spoor, hetzij via het water, is de enige manier om dat op te lossen. Ook voor onze klanten. Door een samenwerking met Stukwerkers, die ook een ‘empty depot’ vormt voor veel rederijen, kunnen we hier een vergelijkbaar multimodaal model neerzetten zoals in Willebroek.” De honger van Eutraco is groot. Elke twee jaar wil het zijn logistieke voetafdruk verdubbelen, verklaarde Gregoir vorige maand in een interview. Momenteel staat de teller op 200.000 m² logistieke ruimte.

Batterijen

Ignace De Paepe, eigenaar van MG Real Estate (tweede van links), onthulde op de ‘kolomzetting’ ook nog dat MG Real Estate en Eutraco de handen in elkaar slaan om een magazijn uit te rusten met zonnepanelen én bijhorende batterijen. “Op die manier kunnen we de resterende elektriciteit die niet nodig is voor het dagverbruik, opslaan om ’s nachts in te schakelen. Dat project zal nog dit jaar verwezenlijkt worden. We moeten wel nog beslissen op welke site.”

Op de foto: Fred Baert (North Sea Port), Ignace De Paepe, Serge Gregoir en Ignace Tytgat bij de eerste kolomzetting van het Eutraco-magazijn aan het Kluizendok

Yannick De Spiegeleir