Chinese logistieker Hongyuan opent Europese hub op Brussels Airport

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze
Vliegtuig van Hongyuan op Brucargo
Vliegtuig van Hongyuan op Brucargo © Hongyuan

Arnaud Feist, CEO Brussels Airport, en Cling Guo, directeur Hongyuan Group Europe, huldigden donderdag de nieuwe logistieke hub van Hongyuan Group in. Het 8.000 m2 grote magazijn wordt het Europese hoofdkwartier van de Chinese groep. 

De langetermijnovereenkomst tussen Hongyuan Group, in 2001 opgericht in Peking, en Brussels Airport werd verankerd in een memorandum of understanding. Het nieuwe magazijn zal als Europees hoofdkwartier dienen. Hongyuan Group is de eerste Chinese logistieke speler die een Europese hub op Brussels Airport opzet.

Brussels Airport toegangspoort

“Dit is het begin van een lange en vruchtbare samenwerking”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport. “We versterken hiermee ook onze connectie met Azië, nu e-commerce steeds belangrijker wordt. De eerste negen maanden groeide de luchtvracht op Brussels Airport met 42% tegenover 2019, dankzij de sterke opmars van e-commerce tijdens corona en het transport van vaccins.”

Cling Guo: “Omdat onze vrachtvluchtactiviteiten in Europa snel gegroeid zijn en door de ontwikkeling van de ‘Air Silk Road’ tussen China en België, vonden we het noodzakelijk om de infrastructuur uit te breiden en een nieuwe strategische locatie te vinden. We kozen Brussels Airport als ons nieuwe Europese hoofdkwartier omdat het de strategische toegangspoort tot Europa is. We willen geleidelijk aan bijkomende internationale vrachtroutes toevoegen, zoals Europa, Amerika en Zuidoost-Azië, en onze exportactiviteiten richting China opvoeren.”

Honderd medewerkers

Het nieuwe magazijn is 8.000 m2 groot en heeft eerstelijnstoegang tot het tarmac. De vracht bestaat vooral uit algemene cargo en e-commerce. Een geïntegreerd IT-platform maakt traceren mogelijk. Hongyuan is al enkele jaren actief in België, sinds 2018 op Liege Airport en sinds oktober 2020 ook op Brussels Airport. De logistieke dienstverlener doet dit voorlopig nog via gecharterde vluchten, maar wil vanaf 2022 een eigen luchtvaartmaatschappij oprichten. Dit jaar voerde Hongyuan Group 1.500 vluchten uit in België en leverde het 150.000 ton vracht. “In 2022 verwachten we 1.700 vluchten”, zegt Cling Guo. “Hongyuan heeft al veertig mensen in dienst op Brussels Airport. In de nabije toekomst zullen daar – direct en indirect – nog eens zestig extra arbeidsplaatsen bijkomen.” 

De overeenkomst tussen Hongyuan Group en Brussels Airport past in de strategie van specialisaties, voegt Geert Aerts, directeur cargo & logistics van Brussels Airport, toe. “E-commerce is een belangrijk groeisegment voor ons. We zijn blij dat we niet alleen een partner zijn van deze Chinese speler, maar dat we voor hen ook een gebouw faciliteren op onze zone.”

Melanie De Vrieze