Barry Callebaut opent grootste chocolademagazijn ter wereld in Lokeren

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
Opening distributiecentrum Barry Callebaut (Lokeren)
Opening distributiecentrum Barry Callebaut (Lokeren) © Yannick De Spiegeleir

In Lokeren heeft chocoladereus Barry Callebaut zijn nieuwe ‘Global Distribution Center’ geopend. Het is een van de eerste distributiecentra in Europa met een BREAAM Outstanding-certificaat: de hoogste duurzaamheidsscore voor logistieke gebouwen.

Het grootste chocolademagazijn ter wereld met een opslagcapaciteit van 125.000 palletplaatsen, gebouwd door WDP, wordt de logistieke hub voor alle verpakte chocoladeproducten en -decoraties die Barry Callebaut produceert in zijn chocoladefabrieken in Wieze en Halle. Tot voor kort lag het distributiecentrum van Barry Callebaut in Aalst. Maar door de groei met ongeveer 5% per jaar, barstte dat stilaan uit zijn voegen en moest er gewerkt worden met zeven verschillende satellietmagazijnen. Daarom werd er gekozen voor een nieuw distributiecentrum in Lokeren. Dat ligt strategisch tussen Wieze en Halle én niet ver van de haven van Antwerpen. De bouw startte in de zomer van 2019 en sinds begin juli is het Global Distribution Center volledig operationeel.

Het magazijn is 60.000 m² groot, 300 meter breed, 115 meter diep en op zijn hoogste punt 41 meter hoog. “Niet alleen omwille van de omvang, maar ook door de vele innovatieve, duurzame technieken is dit project uniek. Dit is het grootste duurzame distributiecentrum van het land”, zegt Joost Uwents, CEO van WDP. The Chocolate Box is een van de eerste distributiecentra in Europa met een BREEAM Outstanding-certificaat en behaalde daarmee de hoogste duurzaamheidsscore voor logistieke gebouwen. Het gebouw kan volledig in zijn eigen energieverbruik voorzien en is daardoor volledig energiepositief. Zo wordt de constante temperatuur van 18 graden in het magazijn geregeld via geothermie met 100 buizen met een diepte tot 150 meter.

Geautomatiseerd

Paradepaardje van het distributiecentrum is de volledig geautomatiseerde high bay van 41 meter hoog met een capaciteit van 80.000 palletplaatsen waar 13 zelfrijdende kranen de chocolade op pallets uit het magazijn halen. “We beschikken ook over een conventionele laagbouw van 45.000 palletplaatsen omdat onze productportfolio een volledige automatisering niet toelaat”, schetst Willy Raemdonck die aan het hoofd staat van het distributiecentrum. “Zo werken we voor een deel met collipicking.” In het distributiecentrum zijn ruim 120 mensen aan de slag.

Ecocombi

Het gebouw is volledig energieneutraal, het transport is dat nog niet. Per dag zijn er ongeveer 120 à 150 vrachtwagens die aan- of afrijden aan het distributiecentrum. “Voor het traject tussen onze productiesite in Halle en het magazijn in Lokeren bekijken we samen met een van onze transportpartners of we ecocombi’s zouden kunnen inschakelen”, zegt Raemdonck. “We hebben ook voeding voorzien om snelladers voor elektrische vrachtwagens te kunnen plaatsen, maar dat is nog toekomstmuziek, zeker voor langeafstandstransporten.”

Op de foto: sitemanager Willy Raemdonck leidt minister Hilde Crevits en de bedrijfstop van Barry Callebaut en WDP rond in het distributiecentrum in Lokeren.

Yannick De Spiegeleir