Zwarte Markt (Tessenderlo) wijkt voor XXL-magazijn van Alinso (update)

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
© Alinso Tessenderlo

De legendarische Zwarte Markt in Tessenderlo – een vroegere fabriek van Philips – gaat tegen de vlakte. Het vastgoedbedrijf Alinso van Jan jr. De Clerck bouwt er een logistiek pand van 60.000 m². De eindgebruiker is nog niet bekend.

Update 17.00 uur

De Zwarte Markt was de grootste overdekte markt van de Benelux. Elke zondag had ze gemiddeld vijftienduizend bezoekers uit binnen- en buitenland. Ondernemer Gunther Dierckx kocht de hallen van 20.000 m² – een voormalige fabriek van Philips waar die autoradio’s maakte – en een immense parking, en richtte er een grote tweedehandsmarkt in. De laatste jaren kwam er sleet op de formule, onder meer door de concurrentie van de tweedehandswebsites. De verplichte sluiting tijdens de pieken van de coronacrisis gaven de genadeslag.

Alinso, het vastgoedbedrijf van Jan jr. De Clerck, een telg uit de West-Vlaamse ondernemersfamilie bekend van tapijtenbedrijf Beaulieu, zal het gebouw afbreken om er een logistiek gebouw van maar liefst 60.000 m² neer te poten, meldt het Belang van Limburg. “Het gebouw biedt de flexibiliteit om een tot drie gebruikers te huisvesten. Maar gezien de grootte van het project, gaat de voorkeur naar slechts één gebruiker. De gesprekken hierover zijn lopende”, zegt de ondernemer.

Als alles volgens plan verloopt, is de site eind 2023 klaar voor gebruik. Het openbaar onderzoek naar het nieuwe project is vorige week afgerond.

E-commerce

Het project – een investering van ruim 50 miljoen euro – is het eerste van Alinso in Limburg. De Zwarte Markt is gelegen op een van de industie- en logistiekzones van Tessenderlo langs de E313 en nabij het Albertkanaal. Buren zijn H.Essers en Katoen Natie. Naast het gebouw komt een parking voor 67 trekker-opleggercombinaties. Alinso zegt dat zo’n 300 mensen er zullen werken.

Volgens De Clerck wordt gemikt op bedrijven die actief zijn in de e-commerce. “Maar ook andersoortige logistieke bedrijven en transportbedrijven zijn welkom”, zegt hij. De voorkeur gaat naar één afnemer. Volgens De Rijkste Belgen zou de groep H.Essers ‘wellicht’ de afnemer zijn. “Die werd vorig jaar al genoemd als nieuwe eigenaar van de site maar ontkende dat op dat moment”, meldt de nieuwssite. 

Het lijkt wel onwaarschijnlijk dat H.Essers het gebouw van Alinso zou huren omdat de groep al zijn gebouwen in eigendom heeft. “Wij zijn inderdaad ‘asset based’ en ontwikkelen onze logistieke centra zelf. Dat is onze strategie. Ik ben niet op de hoogte van eventuele gesprekken, maar het zou mij hoogst verwonderen dat die zouden plaatsvinden. Overigens: H.Essers is niet actief in e-fulfilment”, zegt Corporate Affairsmanager Bob Van Steenweghen.

Update

Ook Jan De Clerck ontkent dat de afnemer H.Essers zal zijn. “We zijn met verschillende partijen in gesprek. Nu het nieuws bekend is, hebben zich nog kandidaten aangemeld, want logistieke gebouwen van deze omvang – 52.000 m² + 5.000 m² mezzanines en ruime kantoren – zijn schaars. Ook de interne vrije hoogte (15,2 m) is vrij uniek”, zegt hij. Wanneer de gebruiker gekend is, kan hij nog niet zeggen. “Dat zal ook afhangen van eventuele extra vergunningen die hij zou wensen.”

Het gebouw op maat van de afnemer bouwen, ziet hij niet zo zitten. “Zoals het nu is geconcipieerd, is het flexibel en duurzaam genoeg. ‘On purpose bouwen’ druist ook in tegen ons circulair denken”, klinkt het nog.

Philippe Van Dooren