Pharma Logistics Masterclass Antwerpen levert negen inzichten op

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze
Een medewerker van Hazgo schept droogijs voor de vaccinverzending
Een medewerker van Hazgo schept droogijs voor de vaccinverzending © Melanie De Vrieze

In de gebouwen van Universiteit Antwerpen vond de eerste Pharma Logistics Masterclass plaats. 75 bedrijfsleiders en academici wisselden kennis uit over de huidige uitdagingen in de farmalogistiek. Het leverde enkele interessante inzichten op. 

Omdat de pandemie aangetoond heeft dat een goed voorbereide logistieke en bevoorradingsketen cruciaal is, lanceerden Pharma.Aero, Universiteit Antwerpen en het Metrans Transportation Consortium een Pharma Logistics Masterclass in Antwerpen. Voor de eerste editie kwamen vorige week 75 bedrijfsleiders en academici bijeen in de Universiteit van Antwerpen voor een vijfdaagse Masterclass over farmalogistiek. Er werd vooral aandacht besteed aan de huidige uitdagingen van farmaceutische logistiek en supplychains.

Kennisdeling en netwerken 

“De unieke kennisdeling en netwerkvorming tussen bedrijfsprofessionals en academici sloeg tijdens de Masterclass een brug tussen de twee gemeenschappen in de farmaceutische logistiek”, zegt Frank Van Gelder, medevoorzitter van de Masterclass en secretaris-generaal van Pharma.Aero. “Vanuit het perspectief van de industrie leerden de deelnemers wat en hoe wetenschappelijke methoden de logistieke processen kunnen optimaliseren voor de farma- en life sciences-sector. De deelnemers kregen ook een verhelderende spoedcursus vaccinologie en het belang van just-in-time en betrouwbare supplychains, van grondstoffen tot de levering van eindproducten.”

Effectiviteit versus efficiëntie

De Masterclass werd afgesloten met negen strategische inzichten. Een ervan is dat effectiviteit vaak belangrijker is dan efficiëntie. Toeleveringsketens richten zich vaak op kostenefficiëntie, terwijl betrouwbaarheid, transparantie, duurzaamheid en veiligheid ook kritische parameters zijn voor farmaceutische logistiek.

Daarnaast worden farmaceutische goederen steeds meer waardevolle lading, die speciale beveiligingsprotocollen vereist, en er zijn volledige track-and-tracemogelijkheden. De supplychaineisen van COVID-19-vaccins en een toenemend aantal farmaceutische producten tonen dat al aan.

Veranderingen in bedrijfsmodellen (b2b naar b2b2c) creëren ook last-mile-uitdagingen. Farmadistributiemodellen veranderen snel door e-commercedistributieplatformen die het klassieke distributiemodel verstoren. Farmalogistieke bedrijven moeten zich aanpassen aan die snel evoluerende omgeving.

Door de toenemende aandacht voor duurzaamheid in de toeleveringsketen bij de farmaceutische sector, komt er steeds meer druk op de logistieke sector om meer inspanningen te leveren om aan deze vraag te voldoen.

Meer samenwerking

Hoewel farma traditioneel een groter aandeel heeft in luchtvervoer in termen van waarde, werd tijdens de Masterclass opgemerkt dat ook de maritieme industrie het aanbod opvoert voor de farmaceutische industrie.

COVID-19 is niet de laatste ontwrichtende gebeurtenis. Hoewel de coronacrisis uitgesproken logistieke uitdagingen met zich meebrengt, toonde de Masterclass het belang aan van samenwerking en het opbouwen van veerkracht in de farmaceutische toeleveringsketen. De ‘lessons learned’ uit deze periode moeten geïntegreerd worden in toekomstige toeleveringsketens zodat de spelers beter voorbereid zijn op andere grote gebeurtenissen in de toekomst.

Big data en nieuwe technologieën zullen een belangrijke plaats innemen in het supplychainmanagement. Artificële intelligentie en geavanceerde analyses zullen de toekomstige besluitvorming in een oogwenk sturen. 

Ten slotte is er behoefte aan meer coördinatie en samenwerking tussen alle spelers in de toeleveringsketen. De deelnemers aan de masterclass kwamen unaniem tot de conclusie dat er behoefte is aan meer samenwerking en uitwisseling van informatie om de huidige toeleveringsketen naar een hoger niveau te tillen.

Tweede editie

De inzichten uit de Masterclass tonen de noodzaak aan van verbeterde en voortdurende kennisdeling tussen academici en de industrie. Na het succes van de eerste Pharma Logistics Masterclass heeft het organiserende comité beslist om een tweede editie te organiseren van 5 tot 9 september 2022. Thema’s als duurzaamheid, big data, crisismanagement en disruptieve technologieën zullen opnieuw aan bod komen. 

Melanie De Vrieze