Manuport Logistics doet grootste overname ooit

Nieuws, Logistiek
Julie Desmet
Ken Joris en Guy Pasmans van Manuport Logistics
Ken Joris en Guy Pasmans van Manuport Logistics © Julie Desmet

De Antwerpse forwarder Manuport Logistics (MPL) zet zijn groeistrategie verder met de aankoop van expeditiebedrijf Mira Transport Services. Die firma, met hoofdzetel in het Turkse Istanbul, telt ruim honderd medewerkers.

Mira Transport Services, opgericht door het Oostenrijkse Roxcel Group in 2000, telt meer dan honderd medewerkers en heeft kantoren in Turkije en de Verenigde Staten. Mira beschikt ook over een eigen magazijn van 15.000 m2 in Istanbul. 

Kort op de bal

Voor MPL is het de perfecte match. “Wat mentaliteit betreft, zitten we met hen volledig op dezelfde lijn: kort op de bal, servicegericht, competitief en ambitieus”, vertelt Ken Joris, chief commercial officer bij MPL. “We werkten ook al een aantal jaren met Mira samen als agent waardoor we het kwaliteitsniveau van hun services heel goed konden inschatten.”

Raket

“Turkije wordt voor ons steeds belangrijker. We controleren er al zo’n tienduizend teu, zowel voor import als export”, vertelt Guy Pasmans, CEO van MPL. “Bij overnames hebben we uit het verleden geleerd dat één plus één ook drie kan zijn. Er zit altijd veel meer in dan je initieel denkt. Als twee bedrijven zich samenvoegen, krijg je een raket. Met Mira hadden we de beste klik.”

MPL’s overnamestap in Turkije is de grootste ooit. “Onze operationele winst zal hierdoor met zo’n 20% stijgen”, vertelt Guy. “In aantal medewerkers breidt ons team wereldwijd uit naar 530.”

Wereldschaal

In januari 2021 opende MPL zijn eerste kantoor in het Russische Sint-Petersburg. MPL rondde eind december 2020 nog de overname af van Continental Worldwide Logistics in Spanje. Binnen de Euroports Group werd op 1 oktober 2020 de douaneagentuur Fast Customs ondergebracht bij zusterbedrijf MPL. 

“Tien jaar geleden hebben we onze internationale groeistrategie ingezet”, vertelt Ken Joris. “Als we in Antwerpen te sterk worden, krijgen we tegenreactie. We willen niet per se bij ‘de grote jongens’ horen, maar moeten op belangrijke plaatsen wel zelf vertegenwoordigd zijn. Het is strategischer om op wereldschaal te spelen.”

De Med

Verdere uitbreidingsplannen om een ‘door-to-door’-service te kunnen aanbieden, liggen al op tafel. “Tegen eind 2021 richten we nog een kantoor op in Nederland en werken we aan een acquisitie in het Middellandse Zeegebied”, zegt Guy. “De Med is ons grootste afzetgebied”, pikt Ken in. “We zijn in Europa heel sterk gegroeid de voorbije jaren. Dan is het evident dat we verder gaan kijken en is de Med de volgende logische stap.”

De consolidatie in Turkije is lopende. Mira Transport Services gaat vanaf 1 januari 2022 verder als ‘Manuport Logistics Turkije’. 

Julie Desmet